Україна

Нова тактика? РФ б’є по інфраструктуріСюжет


Нова тактика? РФ б є по інфраструктурі

Удари по цивільній інфраструктурі Росія завдала у відповідь на звільнення Україною захоплених територій у Харківській області.

 
На стрімку контратаку української армії в Харківській області росіяни, які рятуються втечею, змогли відповісти лише новими ракетними обстрілами мирних міст. Причому тепер окупанти цілеспрямовано били критично важливою для нормального життя інфраструктури. Йдеться про одиничний спалах люті через провали на фронті, чи нову тактику ворога?
 
Удари від безсилля
 
У неділю ввечері в різних районах Харкова, Дніпропетровської, Запорізької, Полтавської та Сумської областей не було електропостачання через удар окупантів по об’єктах інфраструктури. Російські ракети потрапили до Зміївської ТЕС у Харківській області, а також у підстанції у Полтавській та Дніпропетровській областях. За даними міністра енергетики України Германа Галущенка, було обстріляно три підстанції високої напруги, внаслідок чого знеструмленими виявилися близько 40 підстанцій, відключено кілька ліній електропередачі.
 
Без світла залишились сотні тисяч мешканців п’яти областей. Повідомлялося про порушення графіку руху поїздів, зупинку громадського транспорту у містах, включаючи метро у Харкові. Через кілька годин основні лінії було відновлено. До полудня понеділка без світла залишалося близько 15 тисяч людей. Внаслідок обстрілів загинули 4 працівники енергетичної сфери.
 
Реакція в Україні
 
Президент України Володимир Зеленський та інші високопосадовці прокоментували обстріл, заявивши, що Росія мститься за поразку в Харківській області. Зеленський назвав російські удари актами тероризму.
 
“Навіть крізь непроглядну темряву Україна та цивілізований світ виразно бачать ці терористичні акти. Умисні та цинічні ракетні удари по цивільній критичній інфраструктурі. Жодних військових об’єктів… Ви досі думаєте, що ми один народ? Ви думаєте, що зможете нас злякати, зламати, схилити до поступок? Ви справді так нічого не зрозуміли? Чи не зрозуміли, хто ми? Навіщо ми? Про що ми? Читайте по губах: Без газу чи без вас? Без вас. Без світла чи без вас? Без вас. Без води чи без вас? Без вас. Без їжі чи без вас? Без вас. Холод, голод, пітьма і спрага – для нас не так страшно і смертельно, як ваша дружба та братерство. Але історія все розставить на місця. І ми будемо з газом, світлом, водою та їжею… і БЕЗ вас!”, – наголосив Володимир Зеленський.
 
“Очевидна відповідь Росії на звільнення Україною міст та сіл на сході: запуски ракет з метою знищення критично важливої ​​цивільної інфраструктури”, – зазначила посол США в Україні Бріджіт Брінк.
 
Росія не змогла визнати
 
Про обстріли інфраструктурних об’єктів, не приховуючи радість, писали численні прокремлівські блогери та співробітники російських державних ЗМІ, публікуючи фотографії та відео пусків ракет і пожеж внаслідок їх влучення і, здебільшого, схвально відгукуючись про дії російських військових.
 
При цьому речник президента Росії Дмитро Пєсков традиційно порекомендував журналістам звернутися з питаннями про ракетні удари по інфраструктурі України в Міноборони. Так він відповів на запитання про те, чи бере на себе Росія відповідальність за удари по інфраструктурі України та яка їхня мета.
 
Міноборони Росії в брифінгу про хід війни в Україні теж не повідомляло про ракетні удари по об’єктах енергетичної інфраструктури.
 
 

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button