Україна

НКРЕКП передала місцевим органам влади повноваження щодо затвердження тарифів на опалення та гарячу воду

При цьому регулятор буде здійснювати моніторинг і контроль роботи всіх підприємств теплопостачання, в тому числі і тих, регулювання яких буде відбуватися на місцевому рівні, продовжувати нормативно-правове забезпечення їх діяльності

Нацкомісія, що здійснює держрегулювання в сферах енергетики та житлово-комунальних послуг (НКРЕКП), схвалила зміни, які передають повноваження щодо затвердження тарифів на теплоенергію на рівень місцевих органів влади.

Про це повідомила член НКРЕКП Ольга Бабій, – інформує 1NEWS.

«НКРЕКП схвалила зміни до ліцензійних умов на виробництво і постачання тепла. Встановлення тарифів на теплову енергію та гаряче водопостачання передано на місцевий рівень», – заявила Бабій.

Пояснила вона це тим, «що, коли намагалися самостійно встановити тарифи, часто органи місцевого самоврядування не погоджували нам цю процедуру, і у нас були міста, які в момент прийняття тарифів не дозволяли нам це зробити через громадський опір на місцях».

Бабин нагадала про Програму діяльності Кабінету міністрів, згідно з якою одним з напрямків реалізації мети з надання якісних комунальних послуг є передача повноважень з регулювання діяльності підприємств теплопостачання – узгодження інвестиційних програм і встановлення тарифів – з державного рівня на рівень місцевих органів влади.

«Звичайно, ми як регулятор не відмовляємося від розробки ліцензійних умов, правил і не відмовляємося від відповідальності. Ми будемо здійснювати наш щоквартальний моніторинг діяльності таких підприємств. За результатами опалювального сезону вже разом з урядом будемо приймати рішення в цьому контексті, як діяти далі. Ринок теплопостачання ми не залишаємо, ми залишаємося там ідеологом ліцензійних умов », – підкреслила Бабій.

Як повідомила НКРЕКП на сайті, рішення про передачу повноважень затвердження тарифів на теплопостачання на місця регулятор прийняв 9 червня, схваливши проект постанови комісії «Про затвердження змін до ліцензійних умов здійснення господарської діяльності в сфері теплопостачання».

Документом, зокрема, передбачається передати всіх ліцензіатів в сфері теплопостачання, які підпадають під регулювання НКРЕКП (крім тих, що здійснюють господарську діяльність з виробництва теплової енергії на теплоелектроцентралях, теплоелектростанціях, атомних електростанціях і когенераційних установках) на місцевий рівень. Таким чином, місцеві органи влади будуть встановлювати тарифи і затверджувати плани розвитку для таких ліцензіатів.

Передаються, зокрема, 80 ліцензіатів (28 суб’єктів), які здійснюють діяльність з виробництва, транспортування та постачання теплової енергії. Раніше в рамках реформи децентралізації влади в Україні на місцевий рівень були передані 623 таких ліцензіата.

При цьому регулятор буде здійснювати моніторинг і контроль роботи всіх підприємств теплопостачання, в тому числі і тих, регулювання яких буде відбуватися на місцевому рівні, продовжувати нормативно-правове забезпечення їх діяльності.

Після схвалення проекту постанови НКРЕКП має у розпорядженні два тижні для обговорення і узгодження позицій.

Джерело: ZN.ua

Back to top button