Україна

Невизнання МОН результатів виборів президента НаУКМА – Студенти оголосили страйк – 1News


Фото з відкритих джерел

До страйкового комітету долучились представники органів студентського самоврядування, керівники студентських організацій, представники викладачів та працівників університету

Студенти Києво-Могилянської академії підтримали безстроковий страйк через невизнання з боку Міністерства освіти та науки України результатів виборів президента НаУКМА. Про це повідомляє “Укрінформ”.

“Цим рішенням органи студентського самоврядування висловлюють свою незгоду з рішенням міністерства. Ми підтримуємо право могилянців самостійно обирати свого президента. Ми не перериваємо навчальний процес, але під час проведення протестних акцій студенти мають право не відвідувати заняття. Ми закликаємо адміністрацію НаУКМА забезпечити право студентів на протест”, – йдеться у спільній заяві органів студентського самоврядування НаУКМА в Фейсбуці.

До страйкового комітету долучились представники органів студентського самоврядування, керівники студентських організацій, представники викладачів та працівників університету.

Зазначається, що час і дату протесту буде повідомлено сьогодні, 3 лютого. Окрім того, спільнота Києво-Могилянської академії 4 лютого проведе акцію під Кабінетом Міністрів.

“Учора студентське самоврядування ухвалило рішення про безстроковий студентський страйк. 4 лютого о 9:00 могилянська спільнота виходить під Кабінет Міністрів України із закликом припинити свавілля МОН і підписати контракт з обраним президентом університету”, – йдеться в анонсі акції у Фейсбуці.

Як зазначають організатори акції, за законом у МОН “відсутні повноваження щодо визнання чи невизнання результатів голосування”. “Подібне рішення є перевищенням повноважень і тиском на університет. Могилянка понад два роки залишається без очільника”, – наголошується у повідомленні.

1News за темою: Офіс генпрокурора розслідує порушення при призначенні Шкарлета

У спільноті НаУКМА виступають за відставку міністра освіти Сергія Шкарлета, підписання контракту з обраним президентом НаУКМА, автономію українських університетів.

Нагадаємо, 30 вересня 2021 року МОН оголосив конкурс на заміщення посади президента Національного університету “Києво-Могилянська академія”. Наказом від 9 листопада 2021 року МОН вибори в НаУКМА були призначені на 20 січня 2022 року.

На посаду президента балотувалися в.о. президента НаУКМА, кандидат економічних наук, доцент, в.о. декана факультету економічних наук Олександра Гуменна та голова Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти Сергій Квіт.

1News за темою: Тест, схожий на IQ для вступників: Шкарлет хоче реформувати традиційне ЗНО

За підсумками голосування, що відбулося 20 січня 2022, Олександра Гуменна набрала 201 голос (33.9%), Сергій Квіт – 232 (39,1%).

27 січня відбувся другий тур виборів президента НаУКМА. Того ж дня Квіт повідомив у Фейсбуці, що з виборчої дільниці вишу невідомі викрали одну зі скриньок для голосування.

Згодом поліція Києва повідомила, що скриньку було знайдено неушкодженою на одній з вулиць біля НаУКМА та повернуто виборчій комісії. За даним фактом поліція відкрила провадження за ч. 2 ст. 396 (хуліганство) Кримінального кодексу України.

28 січня на сайті НаУКМА було оприлюднено повідомлення про те, що за результатами другого туру Квіт отримав 235 голосів (52,80%); Гуменна – 191 голос (42,92%). При цьому проти всіх було 18 голосів (4,04%); зіпсовано 1 бюлетень.

1 лютого на сайті НаУКМА оприлюднено відкрите звернення могилянської спільноти, в якому оргкомітет, Вчена рада НаУКМА, Конференція студентів та інші студентські організації НаУКМА, Наглядова рада університету, Асоціація випускників НаУКМА, члени могилянської спільноти, партнери академії засвідчили єдність у визнанні результатів виборів, які відбулися чесно і прозоро. У зверненні зазначається, що спільнота очікує від МОН щонайшвидшого завершення формальних процедур щодо підписання контракту з обраним президентом НаУКМА Сергієм Квітом.

1 лютого в коментарі Укрінформу міністр освіти та науки Сергій Шкралет повідомив, що МОН не визнаватиме результати виборів в НаУКМА.

2 лютого Міністерство освіти та науки оголосило конкурс на зайняття посади президента Києво-Могилянської академії.

1News за темою: Україна першою у світі отримала від США ліцензію на проведення Олімпіади геніїв, – Шкарлет

Раніше у Харкові студенти оголошували страйк через невиконання ВНЗ вимог карантину.

Також повідомлялось, що у Києві планують створити президентський університет, де студентів навчатимуть виконувати завдання для захисту держави. 


Source link

Back to top button