Україна

Невидимий Омікрон-2 – що відомо про новий підштам коронавірусу і чим він небезпечний – 1News

Топ-новина

Топ-новина


Фото з відкритих джерел

Підштам коронавірусу “Омікрон” (BA.2) вперше виявили у грудні

Не встиг світ оговтатися від коронавірусу “Омікрон”, як почали з’являтися його підвиди. Один із них – BA.2 (більш відомий як “Омікрон-2”) – має ще понад 20 нових мутацій, яких нема в “оригіналі”. Науковці вважають, що вірус є найбільш заразним серед усіх попередніх штамів, при цьому розпізнати його доволі складно, адже він не має генетичного маркера. За це вірус ще називають “невидимим”. Детальніше про особливості нової мутації COVID-19 та її вплив розповідаємо далі. 

Що відомо про “Омікрон-2”

Новий підштам коронавірусу “Омікрон” (BA.2) вперше ідентифікували у грудні. За даними Глобального альянсу з вакцин та імунізації (GAVI), близькоспоріднені варіанти вірусу зі спільним “предком” можуть ділитися на підвиди. 

1News за темою: Штам “Омікрон” набирає обертів: Що чекає на Україну?

Наприклад, штами “Дельта” і “Омікрон” мають спільного предка – материнський штам SARS-CoV-2. До появи “Омікрону” у світі переважав штам “Дельта”, який мав більше 200 субваріантів. Згодом “Омікрон” розгалузився на три підтипи – BA.1, BA.2 та BA.3. 


Фото з відкритих джерел

Оригінальний BA.1 (початковий варіант “Омікрону”) і новий підвид BA.2 мають приблизно 30 схожих мутацій. Однак, окрім цього,  BA.2  має ще понад 20 нових мутацій. За попередньою інформацією, лише тільки деякі з них належать до ділянок геному, які є важливими для імунного розпізнавання антитіл. Тобто зараження будь-яким субваріантом “Омікрону” може частково забезпечити імунітет і до інших підвидів.

Як визначити зараження ВА.2

Новий підштам “Омікрону” не має генетичного маркера, який дослідники використовували, щоб розрізняти “Омікрон BA.1” і “Дельту”. Тому цей вірус ще називають “невидимим”. 

1News за темою: ВООЗ: Більш заразний варіант штаму “Омікрон” виявили вже у 57 країнах

BA.2, як і інші види коронавірусу, можна виявити за допомогою експрес-тесту на коронавірус чи ПЛР-тесту. Але ці тести не можуть відрізнити новий субваріанти від “Дельти”, і для цього потрібні додаткові дослідження.


Фото з відкритих джерел

Заразність та небезпечність нового вірусу

Данський дослідницький інститут Statens Serum Institut заявив, що  BA.2 може бути у 1.5 рази заразнішим, ніж його “родич” BA.1. Таку ж думку висловив міністр охорони здоров’я Данії Магнус Хайніке.

В Агентстві охорони здоров’я Великої Британії переконані, що BA.2 – на 3% заразніший за перший субваріант “Омікрону”. 

1News за темою: Діти важко переносять “Омікрон”, – Радуцький

При цьому науковці не мають доказів того, що “Омікрон-2” викликає важкі ускладнення і в цілому протікає важче за початковий варіант “Омікрону”. Також на сьогодні не зафіксовано збільшення кількості госпіталізацій серед пацієнтів з новим субваріантом у порівнянні з BA.1.


Фото з відкритих джерел

“Поки що немає достатніх доказів того, що BA.2 переноситься важче, ніж BA.1, але ми продовжуємо його вивчати”, – заявили у британському Агентстві з безпеки охорони здоров’я.

1News за темою: Новий варіант штаму “Омікрон”: Учені назвали його головні симптоми

При цьому експерти схиляються до думки, що наявні вакцини від коронавірусу  залишаться високоефективними проти важких захворювань, госпіталізації та смерті навіть у випадку з BA.2. За словами  епідеміолога Всесвітньої організації охорони здоров’я Бориса Павліна, щеплення надійно захищає від важкого перебігу, й “Омікрон” – не виняток.

В яких країнах знайшли підштам “Омікрону”

Уперше підштам BA.2 знайшли в Індії та Південній Африці. Однак швидко вірус поширився у США та Європі. У ВООЗ повідомили: цей “Омікрон-2” переважає у Непалі, Катарі, Індії, Данії та на Філіппінах. Він також активно поширюється у Швеції, Норвегії та Сінгапурі.


Фото з відкритих джерел

За попередніми підрахунками, у світі зафіксовано понад 27 тисяч випадків зараження “родичем” “Омікрону”. Станом на 31 січня BA.2 поширюється у 57 країнах і 29 американських штатах. У Данії цей вірус майже витіснив первісний варіант “Омікрону”. За словами вірусолога Тревора Бедфорда, BA.2 становить понад 80% з усіх випадків. У Великій Британії він складає 9% випадків та 8% у США.

1News за темою: Штам “Омікрон” в Україні: Темпи поширення коронавірусу та посилення карантинних обмежень

В Україні поки не зафіксували наявність цього вірусу, повідомляє Outbreak.info. 

Редакція не несе відповідальності за думку, яку автори висловлюють у блогах на сторінках PNK.TV

*Якщо Ви знайшли помилку в тексті 1News, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.


Джерело

Back to top button