Україна

Неплатникам аліментів загрожує мобілізація – Мін’юст


Неплатникам аліментів загрожує мобілізація - Мін юст

Військовозобов’язані батьки трьох чи більше дітей після 18 травня мають з’явитися до ТЦК протягом 60 днів.

Згідно з новою версією закону про мобілізацію, невдовзі за несплату аліментів понад три місяці хоча б за одну дитину боржників буде позбавлено цього права на відстрочку від військової служби. Про це повідомляє Міністерство юстиції України.

Як заявив заступник міністра юстиції з питань виконавчої служби Андрій Гайченко, мобілізація для такої категорії осіб “ні в якому разі не має бути покаранням”.

“Військова служба – це обов’язок, як і батьківська відповідальність. Плюс справді є категорія таких батьків, які хотіли б сплачувати аліменти, але не мають роботи. Враховуючи достатньо високі зарплати в ЗСУ, це буде якраз механізм та можливість достатньо швидко погаcити борги. Головне – діти отримають фінансове забезпечення”, – зазначив він.

У разі погашення заборгованості право на відстрочку буде повернуто.

За даними міністерства, станом на 1 березня 2024 року,на виконанні в органах Державної виконавчої служби перебуває 520,2 тис документів про стягнення аліментів.Ця кількість може змінюватися щомісяця, але не принципово. У середньому по країні чисельність неплатників аліментів – пів мільйона, з яких станом на березень 16 200 осіб (3 %) – жінки.

“Це дуже високий показник на все населення. У бухгалтеріях підприємств, установах, організаціях з метою відрахування аліментів із заробітної плати (доходів), пенсій боржника перебуває 261,5 тис постанов про звернення стягнення на доходи боржника. Кількість документів, за якими сума заборгованості сукупно перевищує суму платежів за три місяці, становить 183 тис”, – зазначив Гайченко.

За його словами, боржники з аліментів не завжди є фінансово неспроможними.

“Однак ці люди умисно переписують майно і статки на родичів, аби виконавча служба не могла стягнути борги. Хоча, згідно з чинним законодавством, за несплату аліментів вони потрапляють до Єдиного реєстру боржників з блокуванням банківських карток, забороною на виїзд, керування ТЗ, користування вогнепальною зброєю. Та навіть достатньо жорсткі обмеження не зупиняють цих людей”, – сказав заступник міністра юстиції з питань виконавчої служби.

Він уточнив, що точної статистики батьків-боржників за понад три місяці, які мають трьох чи більше дітей, немає, але це не менш ніж 20 тисяч людей, які можуть втратити відстрочку.

Як повідомляється, міністерство юстиції вже обмінюється інформацією з Державною міграційною службою, виконавці отримують дані з Єдиного державного демографічного реєстру про реєстрацію місця проживання фізичної особи-боржника.Тобто адреси таких аліментних ухилянтів відомі. А самі виконавці можуть формувати платіжні інструкції на списання боргів в електронній формі й кількома кліками направляти клієнт-банкам боржника.

Після того, як новий закон про мобілізацію набере чинності (18 травня), військовозобов’язані батьки трьох чи більше дітей мають з’явитися до ТЦК протягом 60 днів.

“Такі громадяни (не лише чоловіки, а й жінки з фармацевтичною чи медичною освітою) повинні довести право на відстрочку. І не лише факт батьківства трьох або більше неповнолітніх дітей. А й відсутність заборгованості, якщо мусять сплачувати аліменти. Навіть якщо така заборгованість буде понад три місяці з виплат одній дитині, людина втратить право на відстрочку.ТЦК подаватимуть запити в Державний реєстр боржників та виконавчих проваджень. Реєстр відправлятиме у відповідь довідки за зразком довідки про несудимість. Далі ТЦК буде ухвалювати рішення щодо наявності або відсутності права на відстрочку”, – йдеться у роз’ясненні.

У Мін’юсті додали, що цьогоріч в Україні зріс розмір прожиткового мінімуму, а разом з ним і сума мінімальних аліментів.Тепер вона становить не менше ніж 50 % прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

З січня 2024 року мінімальний гарантований розмір аліментів стаоновить для дітей віком до 6 років – 1 281,5 грн;для дітей віком від 6 до 18 років – 1 598 грн.

У міністерстві додали, що в законодавстві немає жодних обмежень на стягнення аліментів з військовослужбовців.

Нагадаємо, станом на початок грудня 2023 року, в Україні зафіксовано 192150 боржників по аліментах. За роки війни з РФ до Єдиного реєстру боржників додалось близько 11 847 нових боржників. Пік нових боржників за виплатою аліментів припав на січень 2023 року.

Військовий облік за кордоном: чи загрожує депортація

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

eleven + eleven =

Back to top button