Україна

Не HIMARS: опубліковано розслідування вибуху в Оленівці


Не HIMARS: опубліковано розслідування вибуху в Оленівці

На фото наслідків пожежі стіни все ще стоять, а більшість даху залишилася цілою. Фахівці стверджують, що удар HIMARS завдав би значно більших пошкоджень.

Російська версія теракту у в’язниці в Оленівці, яка базується на звинуваченні ЗСУ в ударі ракетами HIMARS, – вигадка. Про це йдеться у розслідуванні телерадіокомпаній CNN, заснованому на аналізі відео та фото з місця трагедії, супутникових знімків до та після вибуху, експертних оцінках криміналістів та фахівців зі зброї.

Конкретного висновку поки що немає, але експерти впевнено відкидають застосування HIMARS.

Фото наслідків пожежі свідчать про те, що стіни все ще стоять, а більшість даху залишилася цілою. Фахівці стверджують, що удар HIMARS завдав би значно більших пошкоджень.

Вранці після теракту представник прокремлівського телеканалу Звезда вказав на акуратно розкладені фрагменти, один з яких мав серійний номер ракети HIMARS, версію удару саме цією ракетою підтримав і офіційний представник Міноборони Росії генерал Конашенков. Але кілька експертів зі зброї повідомили CNN, що зображення та відео з Оленівки не поєднуються з атакою HIMARS, стверджуючи, що будівля з такими тонкими стінами та металевим дахом нізащо не встояла б після удару з такої РСЗВ, а номер ракети за такої пожежі точно не міг зберегтися.

“На цих відео ніде немає вирви, ліжка не відсунуті, стовпи не пошкоджені, але видно масивні ураження від вогню. Якби це була керована реактивна система залпового вогню, ви б бачили вирви, розбиту стелю та стіни, тіла після вибуху”, – заявив CNN фахівець зі зброї.

Офіційні урядовці США також відкинули версію використання HIMARS. Експерти вказують на спалах зсередини будівлі, а не вибух через зовнішній вплив.

Нагадаємо, в “ДНР” заявили, що під час обстрілу колонії в Оленівці загинули 47 людей, 75 було поранено, зокрема вісім охоронців.

У свою чергу Генштаб ЗСУ повідомив, що збройні сили РФ здійснили прицільний умисний артобстріл виправної установи в Оленівці, а заяви про нібито обстріли з українського боку є відвертою брехнею та провокацією.

Також повідомлялося, що у ГУР не бачать підстав довіряти спискам РФ щодо жертв в Оленівці.


Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/ua_1news

 

 

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button