Україна

НБУ вводить в обіг золоту монету “1 Гривня”

Національний банк України 17 травня вводить в обіг золоту пам’ятну монету “1 Гривня”. Про це повідомляє прес-центр регулятор, пише 1NEWS, посилаючись на 112ua.

“Вона відтворює дизайн оборотної монети “Володимир Великий” номіналом 1 гривня зразка 2004 року, присвяченої видатному державному і політичному діячу, творцеві середньовічної європейської держави Руси-України – князю Київському Володимиру Великому”, – йдеться в повідомленні.

“Тим не менш, монета має окремі відмінності від оборотної монети “Володимир Великий”.

Вона виготовлена із золота 999,9 проби, категорія якості карбування – “анциркулейтед”, маса дорогоцінного металу в чистоті – 15,55 г, діаметр – 25,0 мм, гурт (ребро – ред.) монети – гладкий. Викарбувана ця золота пам’ятна монета була в 2010 році накладом 500 штук”, – зазначають в НБУ.

На аверсі пам’ятної монети “1 Гривня” вгорі – малий Державний герб України, під яким написи: Україна/Національний банк номінал 1 (по центру), позначення металу, його проби, маси монети в чистоті au 999,9 / 15,55 (ліворуч від номіналу), Голова і підпис в.с. Стельмаха, який очолював Національний банк України в 2010 році (праворуч від номіналу), ГРИВНЯ (під номіналом півколом) внизу на тлі стилізованого орнаменту у вигляді підкови – рік карбування 2010.

На реверсі монети розміщено зображення князя Володимира Великого, який тримає в правій руці хрест, а в лівій – макет Десятинної церкви, і напис Володимир Великий (вгорі півколом).

Художник і скульптор – Володимир Дем’яненко.

Враховуючи ймовірність підвищеного попиту на пам’ятну монету “1 Гривня”, Національний банк планує почати її реалізацію на електронних аукціонах. Регулятор зазначає, що це дозволить на прозорих і конкурентних засадах задовольнити попит клієнтів, у тому числі банків, нумізматів та їх об’єднань, інших юридичних і фізичних осіб.

Перший електронний аукціон з продажу пам’ятної монети України “1 Гривня” відбудеться в день її введення в обіг – 17 травня. Його планується провести на Універсальній товарній біржі “Контрактовий будинок УМВБ” в системі електронних торгів з можливістю віддаленого доступу.

На торги буде запропоновано 50 штук пам’ятних монет “1 Гривня” (50 лотів – по одній монеті у футлярі в кожному лоті). Відзначається, що Умови участі в аукціоні будуть розміщені на офіційному сайті біржі.

Раніше Нацбанк заявляв про продаж на аукціоні брухту виведених з обігу монет номіналами 1, 2, 5, 10, 25, 50 копійок загальною вагою близько 45,8 т.

Back to top button