Україна

НБУ відкликав ліцензію у найбільшого небанківського обмінника Фінод


НБУ відкликав ліцензію у найбільшого небанківського обмінника Фінод

НБУ також анулював усі ліцензії ТОВ ФК Ріальто, якого він ще 10 липня позбавив ліцензії на надання коштів у позику.

Національний банк України (НБУ) анулював ліцензію одеського ТОВ Фінод, яке займається обміном валют. Компанія має понад 400 обмінників у 16 областях країни. Про це в повідомив НБУ на своєму сайті в понеділок, 21 серпня.

“Ліцензії ТОВ Фінод анульовано у зв’язку з невиконанням застосованого Національним банком заходу впливу у вигляді зобов’язання вжити заходів для усунення порушення та причин, що сприяли вчиненню порушення”, – заявив регулятор.

Упершому півріччі Фінод очолив перелік фінансових компаній за розміром виручки – 2 млрд 115,25 млн грн. Його чистий прибуток становив 61,96 млн грн, витрати на оплату праці – 30,97 млн грн, активи – 1,06 млрд грн, зобов’язання – 0,92 млрд грн, власний капітал – 0,14 млрд грн.

Нацбанк зазначив, що рішення про анулювання ліцензії комітет з питань нагляду та регулювання діяльності ринків небанківських фінансових послуг ухвалив 21 серпня.

Раніше на початку червня цього року НБУ оштрафував Фінод на 300 тисяч гривень у зв’язку з порушеннями у відеоспостереженні та контролі, а в середині липня зобов’язав компанію до 2 серпня надати інформацію про бенефіціарів та їхнє фінансове становище.

НБУ також анулював усі ліцензії ТОВ ФК Ріальто, якого він ще 10 липня позбавив ліцензії на надання коштів у позику, зокрема на умовах фінансового кредиту, за підсумками позапланової інспекційної перевірки з питань захисту прав споживачів фінансових послуг. На сайті серед видів діяльності заявлено також факторинг і фінансовий лізинг, а 100% власником зазначено директора Сергія Картамишева. Її виручка за перше півріччя 2023 року становить 41,25 млн грн, чистий прибуток – 1,47 млн грн.

Нагадаємо, НБУ відреагував на відмову банків та обмінних пунктів міняти “старі” та зношені доларові купюри. НБУ запровадив посилений контроль за обміном валют. За порушення передбачені штрафи та заборона окремих видів операцій,

Курс долара різко піднявся у обмінниках

Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/ua_1news

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button