Україна

НБУ у квітні провів емісію 50 млрд грн

НБУ у квітні провів емісію 50 млрд грн

Фото: Прес-центр НБУ

Нацбанк у квітні провів емісію 50 млрд. грн.

Станом на 28 квітня портфель військових облігацій у власності Нацбанку становитиме 70 млрд. грн.

 

Нацбанк у квітні провів емісію 50 млрд грн шляхом покупки військових облігацій на відповідну суму. Про це повідомила прес-служба НБУ.

 

Зазначається, що станом на 28 квітня портфель військових облігацій у власності Нацбанку становитиме 70 млрд. грн.

 

Зростання обсягів викупу військових облігацій НБУ у квітні насамперед пояснюється збільшенням потреб бюджету на тлі введених податкових змін та нижчими обсягами міжнародного фінансування.

 

“На відміну від березня доходи бюджету не підтримували дострокову сплату податків бізнесом та перерахування дивідендів державними компаніями”, – роз’яснили в НБУ.

 

Зазначається, що, за оцінками Міністерства фінансів, потреби бюджету становлять близько п’яти млрд дол. на місяць. При цьому механізм емісії гривні Нацбанком через покупку ОВДП використовується лише для фінансування критичних витрат уряду за залишковим принципом.

 

“Позиція центробанку щодо фінансування незмінна – підтримка з боку НБУ не може бути основним джерелом фінансування видатків уряду”, – йдеться у повідомленні.

 

Нацбанк закликав нарощувати залучення фінансів через облігації коштів банків. Повідомляється, що банківська система з початку війни збільшила ліквідність на 72 млрд. грн. до понад 230 млрд. грн.

 

 

 

 

 

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button