Україна

НБУ: рекордний врожай зернових становитиме 0,8 відсоткових пунктирів ВВП у поточному році

Згідно з прогнозом Національного банку рекордний врожай зернових не лише становитиме 0,8 відсоткових пунктирів ВВП у поточному році, але й позитивно вплине на харчову промисловість, транспорт, торгівлю та забезпечуватиме стабільні надходження експортної виручки. Про це пише 1news, посилаючись на канал 24.

Вплив рекордного урожаю на ВВП

Згідно з оцінкою регулятора, збільшення врожаю зернових на 10% дає додаткове зростання сільського господарства на 3.4 відсоткових пунктирів та прямий вплив у зростання реального ВВП – на 0.3 відсоткових пунктирів.

Це третій рекорд за останні чотири роки. Значний урожай відіграє помітну роль у відновленні економіки України після коронакризи,
– відмітили в НБУ.

На які суміжні сфери вплине рекордний врожай

Рекордний врожай позитивно вплине на низку суміжних видів діяльності та забезпечить стабільні надходження від експорту. Йдеться про транспорт, торгівлю, харчову промисловість, готельно-ресторанний бізнес “і навіть державне управління і оборону та освіту”.

Також у НБУ відмітили, що недоінвестування, вплив кліматичних змін – стримує реалізацію та потенціал агросектору в Україні.

Back to top button