Україна

НБУ прогнозує підвищення цін на електроенергію на 20-25%

Національний банк прогнозує приведення тарифів на електроенергію до економічно обґрунтованого рівня, що спричинить їхнє зростання на 20-25%. Про це йдеться в інфляційному звіті НБУ, пише 1news, посилаючись на 112ua.

Регулятор зазначає, що в наступні роки тарифи на електроенергію будуть рости високими темпами (20-25% на рік) через необхідність приведення до економічно обґрунтованого рівня й усунення дисбалансів в енергосекторі.

Також регулятор очікує коригування цін на газ влітку наступного року після рекордних стрибків у жовтні. Отже, тариф на тепло в наступному опалювальному сезоні якщо і виросте, то несуттєво, а у 2023 році не зміниться взагалі.

Це також призведе до уповільнення зростання тарифів на централізоване опалення та гарячу воду. Через високу базу порівняння цей фактор призведе до уповільнення інфляції нижче мети всередині 2023 року.

Нагадаємо, 6 березня Юрій Вітренко заявив, що у 2022 році Україна планує відокремити свою енергосистему від Росії та Білорусі. За його словами, синхронізація з ENTSO-E забезпечить також демонополізацію ринку електроенергії в Україні й допоможе впровадити на ньому дієві прозорі європейські правила та процедури.

Back to top button