Україна

НБУ анулював ліцензії шести фінансових установ

Національний банк України застосував заходи впливу до одного ломбарду та п’яти фінансових компаній, які втрачають право здійснювати діяльність із надання фінансових послуг, що потребує відповідної ліцензії. Про це повідомляє пресслужба НБУ, пише 1NEWS, посилаючись на Укрінформ.

Комітет з питань нагляду та регулювання діяльності ринків небанківських фінансових послуг 27 серпня 2021 року ухвалив рішення застосувати заходи впливу до ПТ «Ломбард «ІЗІЛОН» ТОВ «ІЗІЛОН» І КОМПАНІЯ», ТОВ «Фінансова компанія «ВІРТУОЗ», ТОВ «БУРЛІНК ЛТД», ТОВ «Фінансова компанія «ФІН-ІНВЕСТ», ТОВ «Фінансова компанія «ІНТЕРНАЛ ФІНАНС» та ТОВ «Фінансова компанія «СЕКВЕНЦІЯ».

Національний банк 2 липня 2021 року застосував до зазначених фінансових установ заходи впливу через неподання звітності за перший квартал 2021 року. Так, регулятор тимчасово зупинив їм ліцензії на надання фінансових послуг. Станом на 27 серпня 2021 року ці учасники ринку небанківських фінансових послуг не виконали зазначене рішення Національного банку та не усунули порушення, які стали причиною для тимчасового зупинення всіх ліцензій. Тобто установи не подали до Національного банку: звітність за І квартал 2021 року; звіт про усунення порушення і належним чином засвідчені документи, що підтверджують усунення порушення.

Відповідно 27 серпня Національний банк був вимушений знову застосувати заходи впливу до цих шести учасників ринку небанківських фінансових послуг.

Так, ПТ «Ломбард «ІЗІЛОН» ТОВ «ІЗІЛОН» І КОМПАНІЯ» відкликано (анульовано) ліцензію на надання коштів у позику, зокрема і на умовах фінансового кредиту.

Також відкликано (анульовано) всі ліцензії на провадження діяльності із надання фінансових послуг п’яти фінансовим компаніям. Йдеться про: ТОВ «Фінансова компанія «ВІРТУОЗ», ТОВ «БУРЛІНК ЛТД», ТОВ «Фінансова компанія «ФІН-ІНВЕСТ», ТОВ «Фінансова компанія «ІНТЕРНАЛ ФІНАНС» та ТОВ «Фінансова компанія «СЕКВЕНЦІЯ».

Рішення про застосування заходів впливу набирають чинності з 28 серпня 2021 року. Із цієї дати зазначені установи втрачають право здійснювати діяльність із надання фінансових послуг, що потребує відповідної ліцензії.

Зокрема, втрачається право: укладати договори (продовжувати строк діючих договорів) про надання фінансових послуг із клієнтами щодо виду фінансових послуг, на провадження яких були видані ліцензії; укладати договори (уносити зміни до діючих договорів) про надання фінансових послуг, що мають як наслідок збільшення їх зобов’язань перед клієнтами щодо виду фінансових послуг, на провадження яких були видані ліцензії.

У Нацбанку зауважують, що відкликання ліцензій не припиняє обов’язку фінансових установ виконувати свої зобов’язання за договорами з клієнтами щодо зазначених в рішеннях Комітету видів фінансових послуг, укладеними до дати набрання чинності рішеннями про відкликання ліцензій.

Як повідомляв Укрінформ, з 1 липня 2020 року Національний банк став регулятором ринку небанківських фінансових послуг.

Back to top button