Україна

НАЗК закликає ветувати закон про видалення даних засуджених за корупцію


НАЗК закликає ветувати закон про видалення даних засуджених за корупцію

Нацагентство закликає не впроваджувати зміни, що приховують дані осіб, які вчинили корупційні правопорушення, від суспільства.

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) підтримує вето президента України Володимира Зеленського на закон про відновлення декларування №9534, а також закликає накласти вето на закон стосовно видалення даних про осіб, засуджених за корупцію №9587-д. Про це йдеться в повідомленні НАЗК на його Telegram-каналі у вівторок, 12 вересня.

“Національне агентство наголошує, що відкриття реєстру декларацій публічних службовців має відбутися з урахуванням безпекових питань, пов’язаних з можливими загрозами для військовослужбовців та їхніх родин, а також для осіб, які перебувають на тимчасово окупованих ворогом територіях. Лиш в окупованих Маріуполі, Бердянську, Генічеську, Мелітополі зареєстровано понад 17 тис. декларантів (без врахування членів їхніх сімей)”, – наголосили в Нацагентстві.

НАЗК закликає главу держави ветувати законопроєкт №9587-д Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та інших законів України щодо удосконалення порядку притягнення до відповідальності осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування. Зокрема, Нацагентство пропонує не вносити зміни до ст. 59 закону України Про запобігання корупції.

“Ці зміни приховують дані Єдиного реєстру осіб, які вчинили корупційні та пов’язані з корупцією правопорушення, від суспільства. Зокрема, вони передбачають видалення відомостей про понад 10 тис. осіб, засуджених за вчинення корупційних злочинів. Це дозволить таким особам брати участь в закупівлях, що загрожує доброчесності відновлення України та забезпечення потреб ЗСУ, а також потрапляти на державні посади і посади суддів”, – зауважили представники НАЗК.

Законопроєкт №9587-д підписав голова Верховної Ради у вівторок уранці, 12 вересня, і переданий на підпис президенту.

Нагадаємо, Володимир Зеленський наклав вето на закон про відновлення електронного декларування в Україні.

Як відомо, 5 вересня Верховна Рада ухвалила законопроєкт про відновлення електронного декларування для депутатів і держслужбовців, яким скасувала відповідальність для тих посадовців, які не вказали в декларації майно на суму до 1,3 млн гривень. 

Це отримало широкий резонанс в суспільств. Зокрема, на сайті президента з’явилася петиція щодо накладення вето, яку підписали в рекордні строки – в день публікації.

Європарламент також закликав президента Зеленського накласти вето на ухвалений Радою закон про відкриття декларацій через поправку про відстрочку на рік.

Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/ua_1news

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button