Україна

НАЗК презентувало оновлений Реєстр корупціонерів

11 березня 2021 року відбулася презентація оновленого Єдиного державного реєстру осіб, які вчинили корупційні або пов’язані з корупцією правопорушення (Реєстр корупціонерів). Про це 1News повідомила прес-служба Національного агентства із запобігання корупції.

Зазначається, що оновлення стали можливими за підтримки проєкту USAID/UK aid «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах/TAPAS», у межах підтримки розвитку сфери відкритих даних в Україні.

«Завдяки оновленому Реєстру корупціонерів журналісти та громадяни зможуть реально оцінити кількість осіб, які були засуджені за корупцію в Україні. Знайти інформацію про фізичних та юридичних осіб, які здійснили корупційні та пов’язані з корупцією правопорушення, відтепер можна легко та у зручному форматі», – говориться у повідомленні.

Також завдяки доданій інтеграції із Prozorro державні установи зможуть  швидко дізнатися, чи є в Реєстрі корупціонерів компанія, яка бере участь у їхньому тендері. У свою чергу, компаніям, які беруть участь у тендерах, більше не потрібно витрачати додатковий час на формування відповідної довідки.

Голова НАЗК Олександр Новіков розповів про основні оновлення реєстру: «59 % громадян вважають, що ведення реєстру корумпованих чиновників є одним із найважливіших заходів запобігання корупції. Завдяки оновленням Реєстр корупціонерів нарешті відповідатиме запиту суспільства. Громадяни зможуть побачити, скільки корупціонерів реально отримують вироки за корупцію».

Керівник Департаменту запобігання та виявлення корупції НАЗК Сергій Деркач пояснив, що оновлення передбачає отримання спеціальних онлайн-довідок про те, чи є дані про фізичну або юридичну особу в Реєстрі корупціонерів.

«Перевірити справжність довідки можна буде за допомогою QR-коду з унікальною інформацією або ввівши номер цієї довідки в Реєстрі. Це значно зекономить час для посадовців, підприємців та громадян, яким ці дані будуть потрібні для участі чи проведення державної закупівлі», — додав Сергій Деркач.

За словами спеціаліста з питань боротьби з корупцією відділу сприяння розвитку демократії та врядування місії Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) в Україні Джей Тотта, модернізація Реєстру є одним з успішних прикладів розвитку сфери відкритих даних — інформації, яку публікує держава у відкритому для всіх громадян доступі та в машиночитному форматі. Відкритість такої інформації для всіх є запорукою прозорого та ефективного управління, важливою умовою боротьби з корупцією та підвищення довіри громадян до влади.

«Щоби дані ефективно працювали, інформація має бути відкритою і зручною в користуванні. Модернізований Реєстр корупціонерів має покращений пошук інформації, можливість збору аналітики в кілька кліків та швидку перевірку даних за допомогою QR-коду. Усе це забезпечує кожному користувачеві рівний доступ до роботи з даними Реєстру», — пояснив радник із питань державного управління Посольства Великобританії в Україні Вільям Тернер.

1News проаналізувало реєстр і зазначимо, що в ньому, наприклад, присутній діючий голова Національного антикорупційного бюро України Артем Ситник.

За його ім`ям та прізвищем у реєстрі можна побачити посаду, яку він займає, статтю, по якій його притягнуто до відповідальності, а також склад корупційного правопорушення.

Ситник обвинувачений у «порушення встановлених законом обмежень щодо одержання подарунків».

Back to top button