Україна

НАЗК перевірило декларацію Баканова і знайшло деякі неточності

Перевірка проходила, враховуючи розслідування Pandora Papers

Національне агентство з питань запобігання корупції перевірило декларацію глави СБУ Івана Баканова, врахувавши розслідування Pandora Papers.

Про це розповідає 1News.

Баканов не вказав дані про місцепроживання свого сина. Вказав вартість зареєстрованого на дружину автомобіля більшу, ніж виявили агенти НАЗК: різниця становить майже 80 тисяч гривень.

Баканов пояснив це тим, що фактично заплатив більшу суму, ніж вартість авто, однак документів, які б це підтвердили, немає. Ще Баканов не вказав у декларації свій рахунок у банку і три рахунки дружини, що підлягали декларуванню.

Також глава СБУ вказав інформацію про три банківські рахунки на суму 103, 304 і 28 гривень, які не підлягають декларуванню за законом, оскільки вказані ним суми менші за 50 прожиткових мінімумів (станом на 1 грудня це трохи більш як 124 тисячі гривень).

Баканов вказав також, що займана ним посада належить до посад з високим рівнем корупційних ризиків. Однак НАЗК не відносить посаду глави СБУ до цього списку.

Врахувавши розслідування Pandora Papers, НАЗК встановило що акції компанії, якими володів глава СБУ, станом на травень 2019 року були відчужені. Йшлося про компанію Davegra Limited, яка номінально володіла всім офшорним бізнесом Володимира Зеленського.

Водночас у НАЗК у зв’язку з інформацією журналістів розпочали моніторинг наявності конфлікту інтересів.

Йдеться про те, що Баканов обійняв посади директора Davegra Limited та ще однієї офшорної компанії – Nueva Tierra Verde Sociedad Limitada. Це може бути порушенням статті 25 закону “Про запобігання корупції” (Обмеження щодо сумісництва та суміщення з іншими видами діяльності).

У НАЗК підсумовують, що ознак незаконного збагачення чи необґрунтованості активів Баканова перевірка не встановила.

Джерело: Детектор Медіа

Back to top button