Україна

НАЗК хоче від Зеленського вето на закон про подання декларацій


НАЗК хоче від Зеленського вето на закон про подання декларацій

Нацагентство наголошує, що підтримані Радою зміни стануть причиною того, що суспільство не матиме доступ до деклараційних даних.

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) звернеться до президента України Володимира Зеленського із закликом накласти вето на ухвалений Радою закон №9587-Д стосовно покарання чиновників за несвоєчасне подання декларацій. Зокрема, в ухваленому законі було підтримано норму, згідно до якої, особа, що подала завідомо недостовірні відомості в декларації на суму до 1,3 мільйона гривень, у разі сплати штрафу не потрапляє до Єдиного державного реєстру осіб, які вчинили корупційні або пов’язані з корупцією правопорушення. Про це повідомила пресслужба НАЗК в середу, 6 вересня.

“Таке рішення є єдиним у правовій площині, яке задовольнить запит суспільства на перемогу над корупцією та європейське майбутнє України”, – зазначили в Нацагентстві.

Це дозволить повернути документ на повторний розгляд Верховній Раді, вважають в агентстві.

Парламентарії підтримали й зміни, які передбачають приховування даних Реєстру від громадян, журналістів та доброчесних керівників, шляхом не внесення відомостей про осіб, яких притягнуто до дисциплінарної відповідальності за вчинення корупційних або пов’язаних з корупцією правопорушень, а також видалення більшості вже наявних відомостей про осіб, яких притягнуто до відповідальності за вчинення адміністративних та кримінальних пов’язаних з корупцією та корупційних правопорушень.

“Реєстр сьогодні налічує 46 556 осіб. З них 1 961 особа притягнута до дисциплінарної відповідальності, 29 457 – до адміністративної відповідальності, а 15 138 – до кримінальної. Після внесення вищезазначених змін до ст. 59 орієнтовно залишиться 5 021 особа, буде видалено понад 10 тис. осіб засуджених за корупційні злочини”, – дордали там.

НАЗК зауважує, що після видалення майже 80% даних Реєстру ні президент, ні премʼєр-міністр, ні міністри, ні керівники інших органів влади, ні громадські організації, ні Громадська рада доброчесності та ВККС не матимуть офіційного джерела даних про осіб, які були внесені до нього.

Нагадаємо, Верховна Рада у вівторок, 5 вересня, ухвалила законопроєкт про електронне декларування для депутатів і держслужбовців, яким скасувала відповідальність для тих посадовців, які не вказали в декларації майно на суму до 1,3 млн гривень.

Напередодні Національне агентство з питань запобігання корупції відновило доступ до реєстру корупціонерів, однак частина відомостей у ньому прихована.

Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/ua_1news

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button