Україна

Науковці назвали причину скорочення населення України

Через низьку народжуваність і коротку тривалість життя в Україні продовжує скорочуватись населення. В Україні один з найнижчих рівнів народжуваності в Європі, заявила провідна наукова співробітниця Інституту демографії та соціальних досліджень ім. Птухи НАНУ Лідія Ткаченко в ефірі каналу “Україна 24”, пише 1NEWS, посилаючись на Gazeta.ua.

“Як правило, головна увага у нас приділяється народжуваності, але головна наша проблема ще з радянських часів – коротка тривалість життя, і немає стабільної динаміки зростання, на жаль. Багато людей помирає навіть в працездатному віці, особливо чоловіки, тому велика різниця між кількістю жінок і чоловіків”, – зазначила вона.

Стан суспільства в Україні є прямим відображенням демографії, вважає Ткаченко.

“Очевидно, нам потрібно навчитися краще ставитися один до одного, сам настрій потрібно міняти для того, щоб люди відчували себе спокійніше і впевненіше. Для кращої народжуваності потрібна впевненість у завтрашньому дні, як би це не банально звучало”, – сказала вона.

Демографічна ситуація в Україні схожа на ситуацію в Молдові, Білорусі, Росії, а також в країнах Балтії.

В Україні з січня по серпень 2019 року кількість населення скоротилася на 177 тис. осіб. Як зазначається, залишається суттєвим перевищення кількості померлих над числом народжених: на 100 померлих – 53 народжених. Про це повідомляє Державна служба статистики.

Back to top button