Україна

Нацрада перевірить компацію Viasat

Таке доручення контрольно-аналітичному управлінню дав член Нацради Сергій Костинський 28 березня під час засідання. Моніторинг регулятор проведе у відповідь на пост у «Фейсбуці» журналіста «Укрінформу» Георгія Тихого, передає 1NEWS.

Журналіст написав, що Viasat нібито розпочав транслювати заборонені російські канали ТНТ, Шансон ТВ, РТР Планета та інші. І додав у свою публікацію скріни.

«Я вважаю, що ми маємо перевірити цю інформацію. Прошу контрольно-аналітичне управління здійснити моніторинг провайдера програмної послуги, чи наявні заборонені канали. Прошу зясувати, чи це правда. Наше завдання – перевірити наявність чи відсутність і діяти відповідно до законодавства», – наголосив пан Костинський.

Голова Нацради  Юрій Артеменко та член регулятора Олег Черниш підтримали доручення провести моніторинг. А перший заступник голови Ольга Герасимюк закликала перед тим, як робити висновки найперше перевірити інформацію щодо провайдера.

«Усі знають, що таке Росія-держава. І якщо не у нас, то у рідних наших рідних є загиблі люди. І незаледжно від того, яка група чи приватний власник, ми маємо йти різко та жорстко», – наголосив Юрій Артеменко.

І додав, що наступного тижня на засіданні Нацрада повинна мати проект рішення чи інформація про провайдера відповідає дійсності.

Медіаексперт Олександр Глущенко у коментарі «Детектор медіа» наголосив на тому, що російські канали, доступні з супутників, мовлять у відкритому доступі з супутника HotBird. Тому, технічно, користувачі супутникових приймачів мають технічну можливість власноруч їх налаштувати. «На абонентському приймачі є два варіанти: при мережевому пошуку провайдер прописує свої телеканали і канали, що мовлять у відкритому доступі, абонент/користувач може самостійно просканувати телеканали. Як відбувалось налаштування – при пошуку каналів провайдера чи в ручному режимі – це можна перевірити лише на абонентському приймачі», – зазначив пан Глущенко. І додав, що на своєму обладнанні, оператор може «заборонити прописуватись «деяким» телеканалам»: «Технічно, технічно ця можливість існує».

 

 

Back to top button