Україна

Нацрада оштрафувала заборонені українські телеканали

Штрафи накладені за поширення закликів до розпалювання війни

Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення 27 травня зобов’язала ТОВ “Новини 24 години” (супутниковий телеканал NewsOne), ТОВ “НАШ 365” (супутниковий телеканал “НАШ”) і ТОВ “ТРК “112-ТВ” (супутниковий телеканал “112 Україна”) сплатити штрафи розміром 25% ліцензійного збору за поширення закликів до розпалювання війни.

Про це інформує 1NEWS.

Згідно з ухваленим на засіданні Нацради рішенням, зокрема, NewsOne за результатами позапланової невиїзної перевірки регулятора має сплатити штраф розміром 114 тис. грн за висловлювання, що пролунали з вуст гостя програми “Епіцентр української політики” В’ячеслава Піховшека, оскільки ні ведуча, ні телерадіоорганізація не вжили заходів для припинення правопорушення в ефірі. Передача транслювалася 4 січня в прямому ефірі, а наступного дня – в повторі.

Телеканал “112 Україна” за рішенням регулятора має сплатити 114 тис. грн штрафу за висловлювання, що пролунали в передачі “Голос народу” (29-31 січня), де ведучі Тетяна Хмельницька й Анастасія Марченко спілкувалися з екс-нардепом Петром Симоненком, котрий заявив в ефірі, що в Україні на території окремих районів Луганської та Донецької областей триває внутрішній конфлікт, назвавши те, що відбувається, “громадянською війною”.

При цьому, за даними Нацради, в ефірі не було представлено альтернативну точку зору з питання, яке є чутливим для національної безпеки України, ведучі передачі не спростували слів спікера і не поставилися критично до його висловлювань, не вдалися до жодних дій, щоб зупинити риторику, яка містить мову ворожнечі.

У свою чергу телеканал “НАШ” отримав відразу дві штрафні санкції на загальну суму 228,135 тис. грн. Штраф за трансляцію 15-16 грудня 2020 року в передачі “Марафон” висловлювань екс-прем’єр-міністра України Миколи Азарова, який заперечував участь у збройній агресії Росії проти України збройних сил РФ, ігнорував наявність незаконних збройних формувань, що чинять незаконні дії з використанням зброї на території окремих районів Донецької та Луганської областей.

Другий аналогічний штраф Нацрада наклала на телеканал “НАШ” за трансляцію 15 січня поточного року в передачі “Марафон” висловлювань народного депутата V-VII скликань Верховної Ради Олени Бондаренко.

Щодо цього ефіру регулятор отримав листа Служби безпеки України, а також звернення двох військовослужбовців Збройних сил України з вимогою відреагувати на висловлювання Бондаренко, яка називає військовослужбовців Збройних сил України “злочинцями”, відповідно, її слова спрямовані на “підривання бойового духу військовослужбовців, які захищають кордони України від російських окупантів”.

Окрім штрафних санкцій телеканалу “НАШ” призначено ще одну позапланову невиїзну перевірку за ефір ток-шоу “Марафон” від 4 травня, де у висловлюваннях гостя передачі Петра Симоненка СБУ зафіксувала ознаки прихованого заклику до агресивних дій, елементи розпалювання національної ворожнечі й ненависті та пропаганди комуністичного тоталітарного режиму.

Джерело: Інтерфакс-Україна

Back to top button