Україна

Нацрада оштрафувала два дитячі телеканали

Телеканали ТОВ «Дитяче телебачення України» – «NIKI kids» та «NIKI junior», – які здійснюють супутникове мовлення у м. Києві, через зафіксовані у їхній діяльності порушення законодавства мають сплатити штраф у розмірі 19 306,05 гривень, інформує 1NEWS з посиланням на прес-службу Національної ради .

Таке рішення прийнято на засіданні регулятора 10 січня за результатами планової виїзної перевірки обох мовників.

“Під час планової перевірки телеканалів «NIKI kids» і «NIKI junior», яка проводилася на підставі результатів моніторингу мовлення за 14 вересня 2018 року, Національна рада з’ясувала, що в їхньому ефірі загальний обсяг мовлення національного аудіовізуального продукту становить значно менше, ніж того вимагає закон. А саме: телеканал «NIKI kids» транслював відповідний контент обсягом 1,5%, «NIKI junior» – 1,75%. Однак чинним законодавством України встановлено, що його загальна частка має бути не менше 50%”, – ідеться в повідомленні.

Також було зафіксовано, що обидва телеканали не дотримуються умов ліцензії в частині програмної концепції мовлення. Зокрема, ліцензіати суттєво зменшили мінімальну частку національного аудіовізуального продукту – телеканал «NIKI kids» до 22 хвилин на добу, «NIKI junior» – до 25 хвилин. Водночас максимальна кількість аудіовізуальної продукції іноземного виробництва в ефірі обох мовників значно збільшилася. Фактично на телеканалі «NIKI kids» його частка становила 23 год. 39 хв. на добу та 23 год. 34 хв. на добу — в ефірі «NIKI junior». Відповідно до умов ліцензії загальний обсяг національного аудіовізуального продукту та контенту іноземного виробництва в ефірі цих мовників має становити однаково по 12 годин добового мовлення.

“За порушення частини восьмої статті 28 та частини першої статті 9 Закону України «Про телебачення і радіомовлення» регулятор вирішив призначити телеканалам «NIKI kids» та «NIKI junior» штраф. Відповідно в тридцятиденний термін із дня повідомлення про ухвалене рішення вони мають сплатити до Державного бюджету України штраф у розмірі 5% загальної суми ліцензійного збору, що становить для обох телеканалів по 19 306,05 грн.”, – інформують у Нацраді.

 

 

 

Back to top button