Україна

Нацполіція отримала інформацію про те, що вбивство Шеремета могли замовити в Білорусі

У грудні 2020 року слідство Національної поліції отримало за допомогою Служби зовнішньої розвідки України певну інформацію, що представляє інтерес в розслідуванні підриву журналіста Павла Шеремета в 2016 році, повідомляє 1News з посиланням на прес-службу Нацполіції.

Зазначається, що документи та аудіозаписи, крайні з яких датовані 2012 роком, вже надійшли в розпорядження слідства і становлять інтерес з точки зору встановлення замовників злочину.

«Фрагменти інформації, яка є в розпорядженні слідства Нацполіції, опубліковані в мережі Інтернет. На оприлюднених записах невстановлені особи обговорюють питання вбивства журналіста Павла Шеремета. Зокрема, наголошувалося на варіанті отруєння із використанням токсичних речовин, а також підрив», – говориться у повідомленні.

На даний момент слідство Нацполіції отримали дозвіл на проведення слідчих дій в одній з європейських країн. Крім того, особу-розпорядника переданої інформації запросили для проведення необхідних слідчих дій.

В поліції нагадали, що справу стосовно виконавців підриву Павла Шеремета передано до суду, щодо замовників виділене окреме кримінальне провадження, розслідування в якому триває.

Додамо, що сьогодні «Українська правда» з посиланням на інформацію від білоруськиї опозиціонерів опублікувала аудіозаписи, на яких глава Комітету держбезпеки Білорусі у 2008-2012 роках Вадим Зайцев інструктує співробітників елітного контртерористичного підрозділу КДБ “Альфа” в офісі в Мінську.

У тому числі на записі обговорюється спосіб вбивства Павла Шеремета, який у той час жив і працював у Росії. Ставиться завдання його підірвати. І зробити це так, щоб вбивство це стало публічним сигналом.

«Ось по Шеремету потрібно спрацювати, який за*бал бл*дь. Зробимо закладку якусь і так далі, щоб цього щура бл*дь зовсім бл*дь ані рук, ані ніг не зберуть. Все щоб було як натуральним чином, але це не так впливає на свідомість людей… Президент (Лукашенко – ред.) чекає цих операцій», – говориться ймовірно Зайцев.

Зазначається, що також в руки розлідувачів потрапили документи стеження за Павлом Шереметом.

Така ж інформація буда опублікована бельгійським виданням EUobserver та на Телеграм-каналі білоруських опозиціонерів «Нехта».

Журналіст Павло Шеремет загинув від вибуху 20 липня 2016 року. Йому підклали вибухівку під автомобіль.

12 грудня 2019 року правоохоронці повідомили, що затримали 3 підозрюваних у вбивстві: волонтерку Юлію Кузьменко, музиканта Андрія Антоненка та військову медсестру Яну Дугарь.

Back to top button