Україна

Нацбанк вводить в обіг пам’ятні монети «До 30-річчя незалежності України»

Національний банк 17 серпня 2021 року вводить в обіг пам’ятні монети “До 30-річчя незалежності України” номіналом у 10, 50 та 250 гривень, передає 1NEWS з посиланням на пресслужбу НБУ.

Зазначається, що пам’ятні монети присвячені доленосній події, що відбулася 30 років тому, коли 24 серпня 1991 року Верховна Рада України прийняла історичний документ – Акт проголошення незалежності України. Український народ у різні часи боровся за право мати свою національну державу, мову, культуру. І сьогодні Україна на світовій карті – незалежна держава. Український народ у різні часи боровся за право мати свою національну державу, мову, культуру. І сьогодні Україна на світовій карті – незалежна держава. Витоки нашої незалежності – в історичній пам’яті народу, його традиціях, духовній та культурній спадщині.

На аверсі монети номіналом 10 гривень розміщено: напис Україна, ліворуч від якого – рік карбування монети – 2021 та малий Державний Герб України; композицію, що є своєрідним носієм інформації і поєднує минуле й сучасне: угорі – QR-код як символ цифрової трансформації суспільства та економіки, унизу – стилізоване зображення елементів вишивки – скарбниці символів, у яких відображаються звичаї, обряди, вірування нашого народу; номінал – 10 та графічний символ гривні (праворуч від напису Україна).

На реверсі монети зображено айдентику до Дня незалежності України – цифра 3 та стилізована цифра 0 у вигляді кольорової квітки (використано тамподрук) із написами: ти у мене єдина (угорі півколом), років/незалежності/України (унизу).

Тираж монет номіналом 10 гривень складає 3000 штук. Матеріал – срібло.

Монета номіналом у 50 грн зі срібла, виходить тиражем у 500 штук. На аверсі монети розміщено: угорі малий Державний Герб України; стилізовану композицію – в обрамленні променів зображено могутній дуб (елемент оздоблення – локальна позолота), крона якого нагадує абриси кордонів нашої держави, а коріння – декоративно відтворює певні етапи державотворення новітньої історії України – УНР, ЗУНР, Українська Держава, Директорія УНР тощо; написи: Україна (на тлі крони дерева), на дзеркальному тлі: 50 та графічний символ гривні (ліворуч) та 2021 (праворуч).

На реверсі монети по центру мозаїчне, прикрашене рослинним орнаментом зображення Знака княжої держави Володимира Великого – тризуба (елемент оздоблення – локальна позолота) як символ процесу становлення держави, що сприяє консолідації та розвиткові української нації, її історичної свідомості, традицій і культури; унизу напис у три рядки 30 років незалежності України.

Монета номіналом 250 гривень виготовлена із золота, виходить тиражем 400 штук. На аверсі монети розміщено: по центру мозаїчне, прикрашене рослинним орнаментом зображення Знака княжої держави Володимира Великого – тризуба як символ процесу становлення держави, що сприяє консолідації та розвиткові української нації, її історичної свідомості, традицій і культури, над яким – рік карбування монети – 2021, малий Державний Герб України (унизу ліворуч); напис Україна (унизу праворуч); номінал монети – 250 та графічний символ гривні (унизу на дзеркальному тлі).

На реверсі монети в обрамленні стилізованих променів зображено головну скульптуру Монумента Незалежності України (автор Кущ А. В.) – Оранту-Переможницю з калиновою гілкою в руках; унизу напис півколом – 30 років незалежності України.

 

 

 

 

Back to top button