Світ

Литва заявила, що спецслужби Білорусі намагаються вербувати литовців

Литва заявила, що спецслужби Білорусі намагаються вербувати литовців

Фото: Погранслужба Беларуси

Мінськ пропонує литовським громадянам фіксувати пересування їхньої армії та інформувати про це білоруську сторону.

Білоруські спецслужби намагаються вербувати громадян Литви, щоб вони фіксували пересування литовської армії та інформували про це білорусів. Про це заявив начальник литовської прикордонної служби Рустамас Любаевас, повідомляє місцеве видання 15min в середу, 9 серпня. 

За його словами, навесні 2022 року Білорусь запровадила безвізовий режим для громадян Литви, Польщі та Латвії. Протягом першого півріччя 2023 року близько 230 тисяч громадян Литви скористалися цією можливістю і відвідали Білорусь. Проте декого з них намагалися завербувати білоруські спецслужби.

“У нас є інформація, що вербують громадян Литви, громадян Білорусі, які їдуть до Литви, просять зробити певні фото, зафіксувати пересування військових частин, сфотографувати певні об’єкти”, – сказав Любаевас.

Управління держохорони Литви також попереджає про цю небезпеку. Білоруські спецслужби на кордоні перевіряють комп’ютери, телефони та акаунти в соцмережах, після чого шантажем і психологічним тиском спонукають мандрівників до співпраці, наголошують там.

Нагадаємо, заступник міністра внутрішніх справ і адміністрації Польщі Мацей Восік повідомив, що Польща і Литва розглядають можливість закриття залізничних вантажоперевезень із Білоруссю та ізолювання “режиму Лукашенка”.

Додамо, що Литва планує закрити два пункти пропуску на кордоні з Білоруссю.

Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button