Україна

Наступ РФ на Донбасі: куди хоче прорватися ворогСюжет


Наступ РФ на Донбасі: куди хоче прорватися ворог

За останній тиждень армія РФ захопила або увійшла приблизно до шести сіл на Донбасі, пише The New York Times.

Росія розширила свою наступальну операцію на Донбасі, а Сили оборони України змушені частково відступати. Так описує складну ситуацію на фронті американське видання The New York Times.

Тільки за останній тиждень армія РФ змогла захопити або увійти приблизно до шести сіл на Донбасі, зазначає ЗМІ. Журналісти також звертають увагу, що про загострення ситуації на фронті ще у неділю повідомив головнокомандувач ЗСУ генерал Олександр Сирський.

Військові експерти кажуть, що Москва намагається просунутися якнайдалі до прибуття першої партії військової допомоги США.

“Намагаючись перехопити стратегічну ініціативу та прорвати лінію фронту, противник зосередив основні зусилля на кількох напрямках, створивши значну перевагу в силах і засобах”, – цитує видання Сирського.

Впевнене просування в районі Авдіївки

Главком додав, що “найскладніша ситуація” наразі навколо сіл на захід від Авдіївки. Тут, за його словами, Росія розгорнула до чотирьох бригад. Мета окупантів – просування до українських військових матеріально-технічних центрів, таких як східне місто Покровськ.

Після того, як Росія захопила Авдіївку, ЗСУ відступили до нової лінії оборони приблизно за п’ять кілометрів на захід, уздовж низки невеликих сіл, але цю лінію знову захопили російські сили. Зокрема, мова йде про такі населенні пункти як Бердичі і Семенівка.

Голова громадської дослідницької групи Українського центру безпеки та співпраці Сергій Кузан пояснив, що українське командування змушене було зробити “вибір між поганою ситуацією та ще гіршою” і вирішило втрачати території, а не солдатів.

Ще більше ситуацію для ЗСУ ускладнив прорив північної частини лінії оборони в Донецькій області. Як відомо армія РФ, скориставшись проломом в українських позиціях, швидко просунулась до села Очеретине. Населений пункт знаходиться на шляху до Покровська, приблизно за 45 км на захід.

Наступ на Часів Яр

Американський Інститут вивчення війни вважає, що досягнення окупантів в Очеретиному поставили російське командування перед вибором: продовжувати наступ на захід у напрямку Покровська або наступати на північ у напрямку Часового Яру, яке знаходиться на стратегічній висоті приблизно в 11 км на захід від Бахмута.

У наступі саме на Часів Яр, за даними українських захисників, бере участь близько 25 тисяч російських військових. Його захоплення поставило б Костянтинівку на лінію прямого вогню. Більше того, місто є головним пунктом постачання ЗСУ на більшій частині східного фронту.

Атака на північ від Очеретиного також може дозволити російським військам атакувати Костянтинівку з півдня.

“Російські сили зараз мають можливість досягти значних оперативних здобутків поблизу Часового Яру”, – йдеться у недільному звіті ISW.

Торецька операція

Водночас український військовий експерт Костянтин Машовець вважає, що противник зараз формує два фланги для майбутньої Торецького операції. Ці фланги формуються на півночі (Часів Яр) і півдні (Очеретине).

Прорвавшись під Очеретино, окупанти почали просуватися у бік траси на Костянтинівку. Чим, як вважає Машовець, позначили свій план щодо охоплення району Торецька.

На північному фланзі, як вважає експерт, армія РФ може обійти Часів Яр, не атакуючи його в лоб, а діючи з півдня та південного сходу. Так росіяни зробили під час штурму Авдіївки із тамтешнім коксохімом. Для формування північного флангу РФ потрібно вийти на рубіж Ступочки – Біла Гора.

“Судячи зі всього, командування противника все це досить чітко розуміє й діє, саме у цьому ключі. Принаймні, намагається. Адже має на даний момент усі для цього умови й серед них, головну – перевагу в силах та засобах, причому, не просто “значну”, а майже “подавляючу””, – зазначив Машовець.

Які перспективи

Військовий експерт Сергій Кузан також вважає, що просування російської армії “буде відбуватися найближчим часом, залежно від того, як швидко та в якому обсязі надійде західна допомога”.

Минулого тижня США заявили, що терміново передадуть Україні перший мільярд доларів із свого нового пакету військової допомоги. Ця партія включатиме зенітні ракети Stinger та інші боєприпаси протиповітряної оборони, протитанкові керовані ракети Javelin і 155-міліметрові снаряди.

Україна особливо потребує артилерійських снарядів, необхідних для ураження ворога та стримування його просування. Виступаючи перед західними союзниками минулого тижня, президент Володимир Зеленський сказав, що наразі Росія випускає 10 снарядів на кожен снаряд, випущений Україною.

“Ми все ще чекаємо на поставки, обіцяні Україні”, – сказав президент Зеленський у нічному зверненні в неділю.

“Ми розраховуємо саме на той обсяг і наповнення поставок, які можуть змінити ситуацію на полі бою”, – додав він.

Але чи доїдуть ці запаси до поля бою достатньо швидко, щоб зупинити наступ Росії, залишається невідомим. Більше того, військові експерти кажуть, що Москва готується розпочати новий широкомасштабний наступ наприкінці травня або на початку червня і що вона продовжить атакувати найближчими тижнями.

Командир 3-ї роти 8-го добровольчого формування територіальної громади Володимир Біцак розповів у понеділок, що Росія розгорнула чотири батальйони біля кордону з Сумською областю на північному сході України.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button