Україна

NASAMS для України. Як комплекс допоможе ЗСУСюжет


NASAMS для України. Як комплекс допоможе ЗСУ

NASAMS – це зенітний ракетний комплекс середньої дальності, який з 1994 року виробляється Норвегією (компанія Norwegian Kongsberg) та США (компанія Raytheon).

 
Україна від початку повномасштабного вторгнення Росії наполегливо просить у партнерів надати системи ППО. Одна з найновіших систем протиповітряної оборони, яка стоїть на озброєнні країн НАТО – комплекс NASAMS.
 
25 вересня в Україні піднялася хвиля нового інтересу до систем NASAMS. Це сталося після інтерв’ю Володимира Зеленського американському телеканалу CBS, де він нібито заявив, що Україна вже отримала NASAMS. Зеленський говорив українською, журналісти переклали його слова англійською, тому в транскрипті розмови з’явилася фраза “I want to thank President Biden for positive decision”. And to the US Congress, we received NASAMS (Я хочу подякувати президенту Байдену за позитивне рішення, яке вже було ухвалено, а також Конгрес США — ми отримали NASAMS). У результаті виявилося, що комплекс Україна ще не отримала, але близька до цього.
 
Що за зброя
 
NASAMS – це зенітний ракетний комплекс середньої дальності, який з 1994 року виробляється Норвегією (компанія Norwegian Kongsberg) та США (компанія Raytheon).
 
Зазвичай до складу однієї батареї NASAMS входять три взводи (загалом 54 ракети), які можуть бути об’єднані в єдину інфомережу.
 
Батарея включає:
 
– дев’ять пускових установок (кожна по шість ракет, всього три на взвод);
 
– три радіолокаційні станції (РЛС) AN/TPQ-64,
 
– три пункти управління вогнем (ПУО), на одному з яких базується командний
 
– пункт усієї батареї (отримує завдання від штабу та передає на інші ПУО).
 
Завдяки тому, що протягом 12 секунд можна випустити всі 54 ракети однієї батареї NASAMS з різних цілей, її використовують для захисту різних об’єктів: авіабаз, морських портів, населених пунктів, військових сил. Комплекс NASAMS ефективний проти атак ворожих БПЛА, вертольотів, крилатих ракет, літаків.
 
Перевага системи NASAMS – висока мобільність: вона може швидко розвернутися, здійснити постріли та залишити позицію.
 
Ще ні, але будуть
 
Загалом Україна чекає на вісім батарей NASAMS від США. 16 вересня представник Пентагону Пет Райдер повідомив, що Україна має отримати перші дві батареї орієнтовно у середині листопада. Затримка пов’язана з тим, що ці ЗРК не надходять із запасів США, а мають вироблятися та закуповуватися спеціально для України.
 
Водночас у новому інтерв’ю CBS Зеленський наголосив, що навіть таких обіцяних обсягів і «близько замало» для того, щоб захистити громадянську інфраструктуру України: школи, лікарні, університети, будинки. Він закликав США виявити лідерство та надати Києву більше подібних систем протиповітряної оборони (ППО). Зеленський наголосив, що таке рішення допомогло б більшій кількості українців повернутися додому, а Україні відновити свою економіку.

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button