Україна

Народні депутати від “Євросолідарності” та “Батьківщини” оскаржили указ Зеленського про відсторонення голови Конституційного суду

Автори просять визнати оспорювані акти президента такими, що не відповідають низці норм Конституції

49 нардепів “Європейської солідарності” та “Батьківщини” внесли до Конституційного суду подання про оскарження указів президента Володимира Зеленського щодо відсторонення від посад суддів КС Олександра Тупицького та Олександра Касмініна.

Автори просять визнати оспорювані акти президента такими, що не відповідають низці норм Конституції, – інформує 1NEWS.

Депутати наголошують, що Конституція не лише не надає президентові права відсторонення від посади судді КС, а й взагалі не передбачає можливості відсторонення судді КС із посади”.

У поданні також зазначається, що президент, фактично порушуючи фундаментальний конституційний принцип презумпції невинуватості, довільно й на свій розсуд поставив під сумнів можливість виконувати свої повноваження Тупицьким та Касмініним, а також у неконституційний спосіб із перевищенням своїх повноважень скасував укази про їхнє призначення, чим порушив гарантії діяльності єдиного органу конституційної юрисдикції – КС.

Також депутати просять допустити до розгляду цього подання колегу Сергія Власенка з “Батьківщини”, а саме провадження визнати невідкладним через “загрозу дестабілізації КС”.

Джерело: Українська правда

Back to top button