Україна

Народні депутати скасували власну недоторканність

Верховна рада України схвалила в другому читанні законопроект, який передбачає зняття недоторканності з народних депутатів, передає кореспондент 1News.

фото 1News

За проголосувало 373 депутати. Не голосували тільки депутати з “Опозиційної платформи – За життя”.

Документ передбачає скасування недоторканності для нардепів з 1 січня 2020 року.

Закон прибрав з 80-ї статті Конституції України два абзаци про те, що народним депутатам гарантується недоторканність і без згоди Верховної Ради їх не можна притягнути до кримінальної відповідальності.

Перед голосуванням Президент Володимир Зеленський, який був присутній на засіданні, заявив, що попри скасування недоторканності, в депутатів залишається індемнітет.

«Хочу розвіяти всі міфи. У депутатів зберігається індемнітет. Вони не будуть нести відповідальності за політичні рішення. За голосування чи будь-які публічні виступи», – заявив Зеленський.

«Якщо депутат збиває людину або «кришує» видобуток бурштину, або вчиняє будь-який інший кримінальний злочин – він повинен відповідати», – наголосив Володимир Зеленський.

Він також зауважив, що парламент – це насамперед законодавчий орган, а не місце, де можна п’ять років ховатися.

Президент нагадав, що недоторканності не мають парламентарі багатьох країн світу, зокрема Австралії, Великої Британії, Іспанії, США, Канади, Німеччини, Австрії.

«Це неповний список країн, у яких парламенти не мають імунітету від кримінальних злочинів. Я звертаюся зараз до всіх депутатів Верховної Ради України: просто зробіть те, що ви обіцяли довгі роки людям, простим українцям», – резюмував Глава держави і нагадав, що зняття недоторканності з народних обранців підтримує 90% громадян України.

Додамо, що законопроект про зняття депутатської недоторканності був поданий ще колишнім Президентом Петром Порошенком.

Back to top button