Україна

Нардепи пропонують дозволити 16-річним українцям балотуватися на посади міських голів та місцевих депутатів

Народні депутати пропонують дозволити ставати членами партій та балотуватися на місцевих виборах українцям, починаючи з 16 років. Відповідний законопроект зареєстрували 12 нардепів, серед яких сім від фракції «Голос», чотири – зі «Слуги народу» і одна депутатка з групи «Довіра», повідомляє 1News.

Запропоновані зміни до законодавства стосуються Цивільного кодексу, законів про вибори та місцеве самоврядування, громадські звернення та об’єднання.

У пояснювальній записці зазначається, що «законопроект спрямований на вдосконалення реалізації громадянських та політичних прав громадян, які досягли віку 16 років. Зокрема, це право на звернення громадян, право на повноцінну участь в об’єднаннях громадян, політичних партіях, а також право на безпосередню участь у процесах місцевого самоврядування — зокрема, в таких як місцеві ініціативи, громадські слухання, електронні петиції, громадський бюджет тощо».

Зараз громадяни України можуть повноцінно скористатись своїми громадянськими та політичними правами з 18 років.

Автори  законопроекту зазначають, що зниження вікового цензу для участі в громадських та політичних процесах (та зокрема у місцевих виборах) є європейським трендом:

— У Німеччині в окремих землях громадяни мають право голосувати з 16 років.

— У Франції депутати від партії влади «Вперед, Республіка» внесли законопроект, який покликаний укласти пакт довіри з молоддю. Положення законопроекту передбачають надання молоді виборчого права та можливості складати іспит на права водія (як це стосується їхньої участі у виборах в пояснювальній записці не говориться – ред.);

— У Великобританії рух «Голосувати в 16» виборює право голосу для громадян, яким виповнилось 16 років… На виборах до парламенту Шотландії, локальних виборах та референдумах реалізувати право голосу можна з 16 років.

— Також виборчі права з 16 років мають мешканці Австрії.

Автори законопроекту зазначають, що Виборчий кодекс України визначає право голосу на виборах, як право вільно обирати. Саме тому норма законопроекту пропонує зміни до Виборчого кодексу лише в частині реалізації пасивного виборчого права (права бути обраним) на місцевих виборах.

Для реалізації цієї ініціативи, депутати пропонують зміни до цивільного кодексу. Зокрема до статті про надання повної цивільної дієздатності. Її пропонують розширити відповідним пунктом, який стосується політичної діяльності з 16 років.

Тобто, якщо громадянин України віком 16 або 17 років отримав письмову згоду від батьків, опікунів, усиновлювачів чи органу опіки на реєстрацію кандидатом до органів місцевого самоврядування, то після реєстрації кандидатури, він чи вона стає повністю цивільно дієздатною.

В законопроекті також пропонується дозволити з 16 років вступати до політичних партій та бути засновниками громадських організацій.

Back to top button