Україна

Нардеп Шахов не вказав у декларації цивільну дружину та її численне майно

Народний депутат від групи «Довіра» Сергій Шахов у декларації за 2020 рік не вказав цивільну дружину, а разом з нею численне елітне майно, оформлене на неї – котеджі під Києвом, квартири та паркомісця в центрі столиці, земельні ділянки та низку компаній. Про це йдеться у розслідуванні програми «Схеми».

За допомогою світлин у соцмережах журналістам вдалось встановити ім’я цивільної дружини Сергія Шахова – це Інна Журба. Вона з’являється на кількох фотографіях, які публікував сам депутат. Зокрема, у 2021-му – вітаючи з новим роком. А також на фото у 2020 та 2019 роках, коли нардеп вітав із Великоднем. Під одним із фото був підпис: «Освятили пасочки всією родиною! Зі святом всіх!».

Як з’ясували журналісти, на Інну Журбу записаний маєток у котеджному містечку на Київщині «Сонячна долина» площею понад 600 квадратних метрів – адреса якого фігурувала в новинах щодо хвороби депутата Шахова на COVID-19 у березні минулого року.

«Саме тут, у Романкові проживає народний депутат, який першим серед українських парламентарів захворів на коронавірус», – йшлося у довідці начальника Обухівського відділу поліції, опублікованій у ЗМІ.

Пізніше сам Шахов публічно підтвердив, що захворів і розповів про дружину: «Питання в тому, що захворіла моя дружина – так, дійсно, є підтвердження тестів – чекаю на офіційні папери про те, що захворіла дружина». Згодом в іншому інтерв’ю нардеп зауважив, що дружина «хворіла всього-на-всього два дні».

При цьому, зауважують журналісти, у розділі «Інформація про членів сім’ї суб’єкта декларування» в декларації нардепа Сергія Шахова за 2020, як і в попередні роки, відсутні відомості про його цивільну дружину. І відповідно – у звітності немає інформації про її грошові активи, доходи і майно – в тому числі, і згаданий будинок у «Сонячній долині».

За даними реєстру речових прав на нерухоме майно, Інна Журба володіє у цьому містечку ще одним великим котеджем – площею 1330 квадратних метрів.

Також у неї у власності 27 земельних ділянок на Київщині загальною площею майже 113 гектарів.

Як з’ясували журналісти, у травні 2020-го Інна Журба також стала власницею 8 квартир і 8 паркомісць у елітній багатоповерхівці на Печерську.

«Квадратний метр площі у цьому будинку коштує понад 2000 доларів. Якщо підрахувати орієнтовну вартість квартир та паркомісць, сумарно Інна Журба мала би викласти за цю елітну нерухомість майже мільйон вісімсот тисяч доларів – тобто 48 мільйонів гривень. Чи мала вона для цього достатньо власних коштів?» – йдеться у розслідуванні.

Згідно з реєстром юридичних осіб, Журба раніше була власницею у кількох компаніях, також досі співволодіє низкою фірм.

Наприклад, у неї – 60% статутного капіталу у компанії з управління нерухомим майном у столиці – «Центр да Вінчі». У власності цієї фірми є понад половина будівлі у центрі Києва, неподалік посольств Франції, Італії та Словаччини. А ще – майже три десятка паркомісць у цьому будинку.

Неправдиві відомості у декларації – це порушення антикорупційного законодавства, що встановлюється перевіркою НАЗК або розслідуванням НАБУ.

Back to top button