Україна

Нафтогазу дозволили взяти участь у сертифікації Nord Stream 2

Про це заявив голова правління Нафтогазу Юрій Вітренко, передає 1news з посиланням на з посиланням на пресслужбу НАК

У «Нафтогазі України» вітають рішення Федерального мережевого агентства Німеччини (BundesNetzAgentur, BNetzA) задовольнити заявку компанії на участь у процесі сертифікації оператора газопроводу «Північний потік-2» і готові представити свою позицію вже найближчим часом.

«Ми вітаємо рішення BNetzA та готові надати регулятору свою юридичну позицію вже найближчим часом. Вона ґрунтується на тому, що «Північний потік-2» не може бути сертифікований без забезпечення його повної відповідності європейському і міжнародному законодавству. Розраховуємо на те, що BNetzA врахує наші аргументи належним чином», — сказав Вітренко.

Він додав, що долучення Нафтогазу до сертифікації оператора «Північного потоку-2» забезпечить більшу прозорість процесу. Посадовець наголосив, що Нафтогаз є одним з найбільших учасників європейського ринку газу та великим покупцем ресурсу, компанія прямо зацікавлена у тому, щоб ринок був дійсно конкурентним.

Натомість запуск «Північного потоку-2», за словами Вітренка, “підсилить домінуюче становище Газпрому та завдасть удару по конкуренції на ринках Словаччини, Угорщини, Чехії, Австрії та інших європейських країн”.

«Регулятор має це врахувати», — підкреслив він.

Голова правління Нафтогазу наголосив, що «Північний потік-2» не відповідає цілій низці вимог європейського законодавства. Зокрема, його оператор перебуває в залежності від Газпрому, не забезпечено доступ інших замовників до транспортування газу через «Північний потік-2» на всій протяжності газогону, як цього вимагає законодавство.

Німецький регулятор BNetzA раніше схвалив участь ТОВ “Оператор ГТС України” у процедурі сертифікації газопроводу “Північний потік-2”. Про це повідомляється на сайті оператора української ГТС.

Оголошуючи своє рішення, німецький регулятор зазначив: «Позивач є оператором газотранспртної мережі, і тому має особливе розуміння наслідків, які може спричинити використання різних транзитних маршрутів з Росії».

«У ТОВ “Оператор ГТС України” ми продовжуємо рішуче заперечувати проти будь-якого проєкту газопроводу, котрий загрожує національній безпеці нашої країни, прагне обійти закони ЄС або послаблює енергетичну архітектуру Європи. Український народ є кінцевим акціонером ГТСОУ, і наш обов’язок захищати інтереси нашої країни. Коли ми дізналися, що компанія Nord Stream 2 AG подала заявку на сертифікацію як незалежний оператор транспортування газу, ми не могли стояти осторонь, і ми знали, що ми зобов’язані втрутитися в цей процес з BNetzA, висловити наші серйозні заперечення та навести наші правові аргументи», – зазначив генеральний директор ГТСОУ Сергій Макогон.

“Північний потік-2» є комерційно невиправданим проєктом та служить для посилення домінування «Газпрому» на європейських газових ринках, і є невід’ємною частиною агресії РФ проти України. «Північний потік-2» не принесе додатковий газ до Європи. Українська газотранспортна система має річну потужність у 146 млрд кубометрів та знаходиться в гарному технічному стані”, – йдеться у повідомленні.

 

 

Back to top button