Україна

«Нафтогаз» узяв під контроль «Донецькоблгаз»

Антимонопольний комітет дозволив НАК «Нафтогаз України» набути контроль над ПАТ «Донецькоблгаз», інформує 1NEWS з посиланням на пресслужбу АМКУ.

Ідеться про одержання в управління акцій, що забезпечує перевищення 50% голосів у вищому органі управління товариства.

Зазначається, що концентрація відбувається відповідно до розпорядження Кабміну від 15 вересня 2021 року. За інформацією заявника, мета концентрації – запобігти надзвичайній ситуації техногенного характеру і припинити порушення законодавства компанією.

В АМКУ вважають, що як до концентрації, так і після неї ринок у місцях діяльності ПАТ «Донецькоблгаз» перебуватиме у стані природної монополії, отже, на ньому не відбувається структурних змін попиту та/або пропозиції.

“Оскільки концентрація не призводить до монополізації чи суттєвого обмеження конкуренції на інших товарних ринках України, АМКУ надав відповідний дозвіл”, – підсумували у прессслужбі.

Як повідомлялось, Донецькоблгаз із 6 березня 2021 року припинив газопостачання на об’єкти ОКП “Донецьктеплокомуненерго”. Компанія заявила, що Донецьктеплокомуненерго залишилось без постачальника природного газу через борги перед НАК “Нафтогаз України”.

Згодом Служба безпеки розпочала досудове розслідування за фактом вчинення посадовими особами ПАТ “Донецькоблгаз” диверсійних дій, які призвели до відключення 58 котелень у районі проведення Операції Об’єднаних сил. За даними СБУ, власниками Донецькоблгазу є іноземні офшорні компанії з ознаками фіктивності, що підконтрольні громадянину України, який на сьогодні перебуває на території Російської Федерації.

У березні Шевченківський райсуд Києва наклав арешт на 49,88% акцій ПАТ «Донецькоблгаз» із забороною користування, відчуження та розпорядження ними, та передав компанію в управління Агентству з розшуку та менеджменту активів (АРМА).

Кабінет Міністрів 22 вересня погодив пропозицію Міненерго та АРМА передати майже 50% акцій ПАТ “Донецькоблгаз” в управління Національної акціонерної компанії “Нафтогаз України”.

 

 

 

Back to top button