Україна

“Нафтогаз” підвищив місячний тариф для населення

Газопостачальна компанія “Нафтогаз” за планом “Місячний” встановила тариф для населення у червні на рівні 11,94 гривні за кубометр, проте за замовчуванням усі клієнти залишаються на “Річному” з тарифом 7,96 грн., інформує 1NEWS з посиланням на пресслужбу ГК “Нафтогаз”.

“Наголошуємо, підключення до тарифного плану “Місячний” відбувається лише за бажанням клієнта. За замовчуванням усі клієнти ГК “Нафтогаз України” обслуговуються за річним тарифним планом “Фіксований”, – підкреслили у “Нафтогазі”.

Метою річного продукту було захистити клієнтів від цінових коливань на ринку, відтак вони продовжать сплачувати за газ 7,96 грн/кубометр.

Як додали у компанії, “у клієнтів Газопостачальної компанії, які підключили тарифний план “Річний” у минулому році, умови не змінюються, як і ціна на газ, яка зафіксована умовами укладеного договору і терміном до його завершення”.

Місячний тариф зумовлений ситуацією на європейському ринку, де ціни на газ є одними з найвищих за останні 4-5 років, і станом на початок червня продовжували зростати. Україна інтегрована в європейський газовий ринок з 2015 року та імпортує 30% від загальних обсягів споживання. Відтак, ціни на газ формуються, виходячи з динаміки цін на європейських торгових майданчиках.

У середньому на початок червня ціни на газ у Європі сягали 25,9 євро/МВт-год, що дещо вище за 270 доларів за тисячу кубометрів. Це зумовлено коливаннями цін на енергоринках, через те, що Російська Федерація штучно обмежує поставки газу з метою створення тиску для завершення будівництва газогону “Північний потік-2”.

Також на зростання цін впливає кон’юнктура глобальних ринків, зокрема, високі ціни на скраплений природний газ в азіатському регіоні.

 

 

 

 

 

 

 

Back to top button