Україна

Нафта дорожча за Україну. ЄС гальмує санкції

Нафта дорожча за Україну. ЄС гальмує санкції

Орбан заблокував санкції ЄС

Країни Євросоюзу знову не змогли домовитися про санкції на імпорт російської нафти, єдність Євросоюзу починає руйнуватися?

 

Розв’язавши війну проти України, Росія не розраховувала зустріти такий згуртований опір з боку Заходу. Проте, схоже, що й об’єднана Європа має свої межі. Так, ЄС не може погодити шостий пакет санкцій проти РФ, ключовим елементом якого є заборона імпорту російської нафти.

 

У чому проблема

 

Введенню шостого пакета санкцій ЄС щодо Росії, який передбачає, зокрема, заборону на імпорт російської нафти, перешкоджає Угорщина. Угорський прем’єр-міністр Віктор Орбан перед початком позачергового саміту Євросоюзу в понеділок сказав журналістам, що Європейська комісія, на його думку, безвідповідально підійшла до питання заборони імпорту російської нафти країнами ЄС.

 

За словами Орбана, Єврокомісія не погодила заздалегідь відмову від енергоносіїв з Росії із країнами ЄС, і саме тому багато питань Угорщини щодо заборони залишилися без відповіді.

 

Питання грошей

 

Угорський уряд порівняв заборону на імпорт російської нафти зі скиданням на свою економіку ядерної бомби. Будапешт вимагає від Брюсселя компенсації збитків, пов’язаних із відмовою від купівлі нафти в Росії.

 

Прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький перед початком позачергового саміту ЄС у понеділок запропонував запровадити в Євросоюзі певний механізм зрівнювання цін, щоб Угорщина, яка чинила опір запровадженню ембарго на російську нафту, не виграла від того, що продовжить її імпортувати.

 

“Ми розуміємо, що деякі країни не мають виходу до моря і тому змушені імпортувати нафту тільки нафтопроводами. Для них у нас є спеціальні рішення. Але якщо ці країни – зокрема Угорщина, звичайно – не погодяться із цими рішеннями, Польща вимагатиме запровадження спеціального інструменту вирівнювання ціни, щоб країна, яка довше за інших імпортуватиме російську нафту, не мала можливості використовувати це як перевагу в конкуренції з іншими країнами”, – цитує Моравецького польське агентство ПАП.

 

Компроміс

 

За даними преси, зараз ЄС обговорює новий компромісний варіант: заборонити імпорт російської нафти морем (це дві третини її поставок до Євросоюзу) і залишити поки що імпорт нафтопроводом Дружба, від якого залежить Угорщина.

 

Така пропозиція мала дати більше часу Угорщині, що виступає проти ембарго, на пошук технічного рішення, яке задовольнить її потреби в енергії. Це також вирішить проблеми інших країн, які не мають виходу до моря, зокрема Словаччини та Чехії.

 

Реакція України

 

Володимир Зеленський нагадав країнам ЄС, що п’ятий пакет санкцій проти РФ було запроваджено 8 квітня. З того часу кількість українських дітей, які загинули через дії російських окупантів, збільшилася зі 169 до 243. Кількість ракетних ударів країни-агресора, за даними на 29 травня, становить майже 1600, а станом на 8 квітня їх було менше тисячі.

 

 

Президент наголосив, що Україні дуже потрібен прогрес у санкціях за російську агресію, який змусить Росію шукати миру, а жодних компромісів за рахунок територіальної цілісності бути не може.

 

“Чому ви залежите від Росії та їхнього тиску, а не навпаки? Росія має залежати від вас. Чому вона й досі може заробляти майже мільярд євро на день, продаючи енергоресурси? Чому банки країни-терориста досі працюють із Європою та світовою фінансовою системою? Серйозні питання. Чому на території ЄС досі активними є російські пропагандистські канали – інформаційна зброя РФ? Чому російські держслужбовці, які підтримують війну, та судді, які відкрито допомагають репресіям, досі не під санкціями?” – сказав Зеленський.

 

 

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button