Україна

Надзвичайний стан в Україні – що відомо про запровадження, чим він відрізняється від воєнного – 1News

Топ-новина

Топ-новина


Фото з відкритих джерел

Якщо надзвичайний стан передбачає лише кілька заборон, то воєнний – набагато більше

У середу, 23 лютого, Рада національної безпеки і оборони України на засіданні вирішила ввести на всій території України, крім Луганської і Донецької областей, надзвичайний стан. Щоб такий правовий режим запрацював офіційно, його мають схвалити народні депутати України. На це у них є дві доби. 

Далі розповідаємо про різницю між надзвичайним станом та воєнним станом – у чомусь вони перетинаються, а чимось радикально відрізняються.

Передумови впровадження в Україні надзвичайного/воєнного стану

Президент України Володимир Зеленський підтвердив, що у разі масштабної ескалації з боку Росії в окремих областях України можуть ввести воєнний стан.

21 лютого голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук заявив, що парламент готовий до будь-якого розвитку подій щодо можливої військової ескалації з боку Росії і навіть до запровадження спеціальних положень. За його словами, народні депутати можуть впровадити спеціальне положення виключно на підставі указу президента, проте поки що такого документа немає. Попри те, що Стефанчук висловив надію на те, що Україна зможе “завершити цей шлях своєю перемогою політико-дипломатичним шляхом”, 23 лютого народна депутатка від партії “Слуга народу” Ольга Василевська-Смаглюк підтвердила ймовірність введення у низці регіонів України режиму надзвичайного стану. Вона зазначила, що його можуть запровадити у Донецькій, Луганській, а також Харківській і Херсонській областях та у Києві. Йдеться про введення надзвичайного стану максимум на 60 днів з можливістю пролонгації за необхідності.

Після цього секретар РНБО Олексій Данілов заявив, що Рада національної безпеки та оборони ухвалила рішення запровадити на 30 днів надзвичайний стан на всій території України, крім Донецької та Луганської областей, де вже діє надзвичайний правовий режим. Верховна Рада має затвердити це рішення протягом 48 годин.

Секретар Ради національної безпеки і оборони Олексій Данилов
Фото з відкритих джерел

Данілов пояснив, що обмеження, пов’язані з надзвичайним станом будуть варіюватися, залежно від регіону, але життя громадян не буде кардинально змінюватися. 

При цьому секретар РНБО розповів, що надзвичайний стан передбачає посилення охорони громадського порядку, можливе обмеження руху транспорту, огляд його, перевірка документів у фізичних осіб, а комендантська година вводиться на місцях за необхідності.

1News за темою: Введення надзвичайного стану радикально не відобразиться на житті українців, – Данілов

Що таке надзвичайний стан і що він передбачає

Надзвичайний стан – це особливий правовий режим, який може тимчасово вводитися в Україні чи на окремих її територіях у разі виникненні надзвичайних ситуацій техногенного / природного характеру або при спробі захоплення державної влади чи зміни конституційного ладу України насильницьким шляхом.

Збройні сили Україні на передовій
Фото з відкритих джерел

Його впроваджують для усунення надзвичайних ситуацій, що можуть призвести до втрат матеріальних ресурсів і серед населення і лише за наявності реальної загрози безпеці громадян або конституційному ладу. Термін введення НС – не більше 30 діб по Україні та не більше 60 діб в окремих місцевостях. У разі збереження небезпеки режим НС можуть продовжити, але лише після відповідного указу президента і не більше, ніж на 30 днів.

Введення НС можуть запропонувати лише у Раді національної безпеки та оборони. Далі має бути указ президента, який протягом двох днів повинна підтримати парламентська більшість у Верховній Раді.

В умовах надзвичайного стану діють такі правила, у тому числі і заборони:

  • Не проводяться вибори президента, парламенту і місцевих органів влади;
  • Обмежується в’їзд і виїзд на території, де діє НС;
  • Дозволяється використовувати армію і поліцію для посилення безпеки;
  • Скасовується робота аеропортів і перекриваються дороги;
  • Забороняється діяльність політичних партій і громадських організацій;
  • Вводиться комендантська година;
  • Забороняються страйки, концерти і масові заходи;
  • Запровадження особливого порядку розподілення харчових продуктів і предметів першої необхідності;
  • Дозволено огляд речей, автомобілів, житла;
  • Евакуація населення з небезпечних місць;
  • Дозволено проводити цільову мобілізацію після указу президента.

1News за темою: Воєнний і надзвичайний стан: У Раді пояснили, у чому різниця між спецрежимами

Що таке воєнний стан і які у нього особливості

Воєнний стан – це особливий режим, який можуть запровадити на всій території країни або в окремих регіонах відповідно до ЗУ “Про правовий режим воєнного стану” в умовах збройної агресії чи загрози нападу або небезпеки державній незалежності України і її територіальній цілісності. 


Фото з відкритих джерел

Під час дії воєнного стану державні органи влади, військове командування, військові адміністрації, органи місцевого самоврядування отримують повноваження, які необхідні для відвернення загрози, відсічі збройної агресії та забезпечення національної безпеки України. Термін тривалості воєнного стану не обмежений.

Обмеження і правила на час дії воєнного стану:

  • Не проводяться вибори президента, парламенту і місцевих органів влади;
  • Неможливо припинити повноваження президента, Верховної ради, уряду, судів;
  • Посилення охорони стратегічних об’єктів;
  • Введення комендантської години;
  • Заборона акцій і масових зібрань;
  • Можлива заборона торгівлі і зобов’язання не покидати місце проживання;
  • Серед можливих обмежень та зобов’язань — трудова повинність та примусове відчуження приватного майна;
  • Влада і військове командування має право перевіряти документи, оглядати речі, багаж, вантаж і приватне майно;
  • Можуть оголосити загальну або часткову мобілізацію;
  • Можуть заборонити / обмежити виїзд з території, на якій оголошено воєнний стан. 

1News за темою: У МОЗ дали поради, що має бути в аптечці на випадок надзвичайної ситуації

Що відомо про становище прикордонних з РФ областей України

Державна прикордонна служба України повідомила, що у регіонах, котрі межують з Росією та Білоруссю, впроваджуються додаткові тимчасові режимні обмеження.


Фото з відкритих джерел

В рамках цього нововведення буде заборонено таке: перебувати на прикордонній території у нічний час; виходити на будь-яких плавальних засобах з пунктів базування; пересування транспорту, крім військового, транспортних засобів силових структур та агротехніки, дорогами, що відсутні у реєстрі автомобільних доріг і ведуть до державного кордону України.

Редакція не несе відповідальності за думку, яку автори висловлюють у блогах на сторінках PNK.TV

*Якщо Ви знайшли помилку в тексті 1News, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.


ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS
Джерело

Back to top button