Україна

НАБУ відкрило розслідування закупівлі китайської вакцини від коронавірусу

Йдеться про закупівлю вакцини через фірму-посередника

Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) почало розслідування кримінального провадження, яке стосується закупівлі Україною вакцини від коронавірусу.

Цю інформацію підтвердив виконувач обов’язків керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури України (САП) Максим Грищук, – інформує 1NEWS.

“НАБУ справді розпочало розслідування щодо закупівлі вакцини”, – зазначив керівник САП, не уточнивши жодних деталей. Він лише додав, що провадження було відкрите 3 лютого. Більше інформації буде розкриттям таємниці”, – пояснив Грищук.

Своєю чергою, директор НАБУ Артем Ситник заявив, що питання вакцини, на його думку, “тільки починає набувати актуальності”.

За його словами, в Бюро вже давно було сформовано підрозділи, які працюють за спеціалізацією.

Також він додав, що щодо міністерства охорони здоров’я (МОЗ) є цілий підрозділ детективів, які опікуються питаннями охорони здоров’я.

Директор НАБУ також зазначив, що детективи бачили дуже багато публікацій у ЗМІ стосовно закупівлі вакцин. “Тому ми намагатимемося якомога швидше провести ці розслідування і за наявності підстав притягнути до відповідальності причетних осіб”, – резюмував Ситник.

Раніше 10 лютого на сайті Ради громадського контролю НАБУ з’явилася інформація про те, що 3 лютого

Бюро розпочало розслідування можливих зловживань під час закупівлі вакцини компанії Sinovac Biotech за ціною 17,85 долара США за дозу за допомогою фірми-посередника.

“Цей випадок набув широкого розголосу у ЗМІ, оскільки спочатку ДП “Медичні закупівлі” розпочало перемовини щодо закупівлі вакцини з орієнтовною вартістю близько трьох доларів США і знаходилось на фінальному етапі процесу. Проте згодом міністр Максим Степанов у ручному режимі зупинив цей процес та доручив розпочати перемовини щодо закупівлі китайської вакцини у компанії Sinovac Biotech”, – говориться в повідомленні.

У Раді громадського контролю зазначили, що через це звернулися до НАБУ з заявою і тепер вітають початок досудового розслідування. Також у Раді повідомили, що попередня правова кваліфікація – зловживання владою чи службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки.

Джерело: Німецька хвиля

Back to top button