Україна

Вилучення п’яти компаній: чим будуть корисні ЗСУСюжет


Вилучення п яти компаній: чим будуть корисні ЗСУ

Активи п’яти великих підприємств України перейшли у держвласність для потреб армії. Влада обіцяє повернути їх власникам після закінчення війни.

Україна “націоналізувала” п’ять підприємств – Мотор Січ, Запоріжтрансформатор, АвтоКрАЗ, Укрнафта, Укртатнафта. Рішення про відчуження активів цих компаній було ухвалено 5 листопада під час засідання ставки верховного головнокомандувача.

Вилучені активи набули статусу військового майна, а їхнє управління передано Міністерству оборони України. Після завершення дії військового стану, згідно з вимогами закону, зазначені підприємства можуть бути повернені власникам або буде відшкодовано їхню вартість.

“Для забезпечення потреб країни в умовах воєнного стану ми маємо право приймати такі рішення”, – заявив секретар Ради національної безпеки та оборони Олексій Данилов.

У Міноборони наголосили, що йдеться не про націоналізацію, а про вилучення підприємств на час воєнного стану. Прем’єр-міністр Денис Шмігаль запевнив, що всі компанії “працюватимуть для задоволення оборонних потреб”. Він також повідомив, що співробітники цих підприємств будуть забезпечені роботою, оскільки буде більше замовлень та гарантій від держави.

“Ті, хто не працював, їхню роботу буде відновлено, трудові колективи повертатимуться до роботи. Потенціал використовуватиметься повністю”, – додав Шмигаль.

Кому належали компанії

Корпорація Мотор Січ донедавна мала власника В’ячеслава Богуслаєва, який у 2017 році продав 56% акцій компанії китайському холдингу Beijing Skyrizon Aviation Industry Investment Co Ltd. Через наявність порушень, зокрема щодо дотримання антимонопольного законодавства, операції з акціями корпорації було заблоковано, а згодом – заарештовано. Богуслаєва у жовтні поточного року заарештували, звинувативши у державній зраді.

Укрнафта – найбільша нафтовидобувна компанія України. Компаніям бізнесмена Ігоря Коломойського в Укрнафті належить близько 42% акцій. Державі в особі НАК Нафтогаз до цього належало 50% плюс 1 акція. Власниками інших акцій є міноритарні акціонери.

Укртатнафта – українська нафтопереробна компанія, один із найбільших виробників нафтопродуктів в Україні. В Укртатнафті Коломойський спільно з партнером Геннадієм Боголюбовим володіли близько 60% акції компанії, решта належала НАК Нафтогаз України. Ключовим активом Укртатнафти є Кременчуцький нафтопереробний завод, який у травні вивели з ладу російські ракетні обстріли.

Компанія АвтоКрАЗ входить до групи Фінанси та кредит олігарха Костянтина Жеваго. Підприємство займається виготовленням великовантажних автомобілів.

Запоріжтрансформатор – підприємство-банкрут, що виробляє трансформаторне та реакторне обладнання. Його власником є ​​Костянтин Григоришин.

Чим підприємства будуть корисні для армії

Мотор Січ – одне з найбільших підприємств у світі з випуску двигунів для літаків та гелікоптерів, а також промислових газотурбінних установок. У руках військових компанія має стати тим інструментом, який якщо не гарантуватиме панування в небі, то принаймні забезпечуватиме всім необхідним для вільного пересування по ньому. Потужності Мотор Січ дозволяють проводити та проводити ремонтні роботи двигунів для літаків. Крім того, підприємство з 2010 року випускає гелікоптери Мі-8МСБ-В, у тому числі для військових потреб.

Що стосується Укрнафти та Укртатнафти, то вони теоретично повинні забезпечити потреби армії у паливно-мастильних матеріалах, оскільки Укрнафта є найбільшою нафтовидобувною компанією в країні, а Укртатнафта – володіє Кременчуцьким нафтопереробним заводом – найбільшим із виробництва нафтопродуктів в Україні.

До 2 квітня Кременчуцький НПЗ був єдиним працюючим нафтопереробним заводом України, який працював приблизно на 16% від проектної потужності, переробляючи близько 3 млн. тонн нафти на рік. Але через ракетні обстріли ще в травні нафтопереробний завод припинив працювати і, як зазначив голова Полтавської обласної військової адміністрації Дмитро Лунін, не почне працювати до кінця 2022 року.

Підприємство Запорожтрансформатор займалося виготовленням силових трансформаторів потужністю до 1250 МГв. Для ЗСУ це підприємство не має особливого інтересу, але його продукція потрібна саме для енергетичної галузі. Тому контроль над Запоріжтрансформатором та виведення його на повноцінний робочий процес дозволить покращити ситуацію для роботи енергетиків.

Щодо АвтоКрАЗу, то продукція Кременчуцького автомобільного заводу безпосередньо пов’язана з потребами ЗСУ – це вантажівки КрАЗи. Зокрема, це потужні вантажні автомобілі, необхідні в умовах війни, а також броньована техніка, у тому числі бойові машини піхоти.

Новини от 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/ua_1news

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button