Україна

На Волині викрили масштабну схему розкрадання лісу


На Волині викрили масштабну схему розкрадання лісу

У Камінь-Каширському районі викрили схему незаконної вирубки лісу. Збитки оцінюють у 10 мільйонів гривень.


Волинські поліцейські викрили злочинну групу у масштабному розкраданні лісу. За попередніми підрахунками, збитки можуть сягати щонайменше 10 мільйонів гривень. Про це повідомила пресслужба Національної поліції в четвер, 7 грудня.
 
Організували схему системної незаконної вирубки дерев з лісових масивів на території Камінь-Каширського району директор приватного підприємства, що спеціалізується на лісопильному виробництві, та посадові особи місцевих державних лісгоспів. 
 
Для реалізації свого задуму підприємець організував власну бригаду найманих працівників, які здійснювали незаконну заготівлю ялин та сосен. Вирубану деревину вивозили на підконтрольну фігуранту пилораму й після обробки продавали у вигляді палетних дощок.
 
Збували виготовлену лісопродукцію як в Україні, так і за її межами. Для прикриття своєї злочинної діяльності фігуранти залучили до схеми приватного підприємця. Він офіційно купував невеликі партії деревини, забезпечуючи таким чином умовну легальність незаконних оборудок.
 
Вирубка деревини відбувалася за погодженням та сприянням працівників місцевих лісництв – за окрему плату посадові особи не заважали протиправним діям “чорних” лісорубів. Зловмисники щомісяця незаконно вивозили з державних лісових господарств близько 250 кубічних метрів деревини на понад 600 тисяч гривень. Лише за попередніми оцінками збитки довкіллю, завдані протиправною діяльністю фігурантів, можуть сягати щонайменше 10 мільйонів гривень.


За адресами розташування лісових господарств Камінь-Каширського району, місцями незаконних стрічкових пилорам та зберігання лісопродукції, а також за місцями проживання фігурантів правоохоронці провели обшуки. Вилучили компʼютерну техніку, “чорнові” записи та понад 500 кубометрів необлікованої деревини, деякі з яких мали маркувальні бирки із заниженням сортності деревини та з явними ознаками підробки. Вартість вилученої сировини складає понад 2 мільйони гривень.
 
На даний час вживаються заходи щодо накладення арешту на вилучену лісопродукцію. Після проведення усіх процесуальних заходів планується повідомити членам злочинної групи про підозри. Учасникам махінацій загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк від п’яти до восьми років.

Нагадаємо, на Чернігівщині директора лісгоспу підозрюють у вирубках на 39 млн гривень. А на Прикарпатті СБУ заблокувала масштабний канал контрабанди лісу.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button