Україна

На Волині 62-річний чоловік помер від лістеріозу


На Волині 62-річний чоловік помер від лістеріозу

За першими симптомами хвороба схожа на харчове отруєння або ангіну, але у випадку прогресування страждає нервова система.

На Волині 62-річний чоловік помер від лістеріозу – захворювання, що передається від тварин. Жертвою хвороби став житель Рожищенської громади. Про це сьогодні, 11 січня, повідомили у Волинському обласному центрі контролю та профілактики хвороб.

“Встановлено, що у господарстві утримуються свійські тварини (корова, свині, собаки, кіт), з якими контактував чоловік. Відібрано матеріал для проведення лабораторних досліджень. Фахівці центру вивчають умови проживання, харчування та побуту. Триває комплекс протиепідемічних заходів в осередку захворювання”, – йдеться у повідомленні центру.

Лістеріоз – інфекційне захворювання, спричинене бактеріями, широко розповсюдженими у природі: у ґрунті, піску та воді. Найбільш уразливі до цієї хвороби діти першого року життя та вагітні жінки, до групи ризику також належать люди зі зниженим імунітетом.

Джерелом лістерій є гризуни, сільськогосподарські тварини (особливо вівці, корови й свині), домашні і дикі тварини, а також дикі птахи, зокрема, голуби. Тварини виділяють лістерії в зовнішнє середовище з випорожненнями, сечею, носовим слизом, молоком.

За першими симптомами хвороба схожа на харчове отруєння або ангіну, але у випадку прогресування страждає нервова система.

Для профілактики лістеріозу важливо проводити належну термічну обробку харчових продуктів (варіння, смаження, запікання), яка повінстю знищує лістерії.

Перед вживанням сирих овочів і фруктів потрібно ретельно їх мити.
У МОЗ попереджають, що особливістю лістерій є здатність розмножуватися в харчових продуктах навіть в умовах холодильника і морозильної камери. Розігрівання у мікрохвильовій печі, бланшування, розморожування при кімнатній температурі не вбиває мікроорганізми.

Нагадаємо, перший випадок лістеріозу в Україну був зареєстрований влітку 2018 року.

У лютому минулого року вУкраїну завезли із Франції сир, в якому виявлено патогенні бактерії Listeria monocytogenes.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button