Україна

На Віргінських островах заарештували акції української судноплавної компанії за позовом російського банку (оновлено)

Акції "Фішінг Компані" арештували через рішення Стокгольмського арбітражу, який зобов’язав Україну відшкодувати ВЕБ витрати, яких той зазнав через арбітражний розгляд інвестиційного спору про експропріацію Промінвестбанку

Суд Віргінських островів заарештував акції української судноплавної “Фішінг Компані Ес Ей” за позовом російського «Внєшекономбанку». Про це повідомляє 1NEWS за посиланням на Перший діловий телеканал

Акції “Фішінг Компані” арештували через рішення Стокгольмського арбітражу, який зобов’язав Україну відшкодувати ВЕБ витрати, яких той зазнав через арбітражний розгляд інвестиційного спору про експропріацію Промінвестбанку. Однак Україна відмовилася добровільно виконати рішення арбітражу, тож його привів у виконання примусово Верховний суд на території Британських Віргінських островів.

У вересні 2018 року Апеляційний суд Києва наклав арешт на акції українських «дочок» російських держбанків, серед яких і Промінвестбанк. Арешт був відповіддю на експропріацію активів українських банків у Криму Російською Федерацією. ВЕБ тоді заявив, що держкорпорація не відповідає за зобов’язаннями Росії.

Україна виставила акції «Промінвесту» на продаж. Проте російському банку вдалося оскаржити це в Стокгольмі. Однак незважаючи на це рішення, в березні 2020 року пакет акцій Промінвестбанку в розмірі 99,77% був проданий в рамках виконавчого виробництва на торгах української фондової біржі.

Зауважимо, Фішінг Компані Ес Ей знаходиться у веденні Державного рибальського агентства України, вона володіє декількома судами, які ведуть рибний промисел у водах Тихого і Атлантичного океанів.

Оновлено о 12:45: Держрибагенство повідомило додатково 1News, що східно-Карибський Верховний суд Британських Віргінських островів за клопотанням російської держкорпорації Внешекономбанк ухвалив рішення щодо арешту акцій судноплавної компанії Fishing Company S.A. Проте, ця постанова – результат невиконання рішення Стокгольмського арбітражу від 10.04.2020 у справі за заявою російської державної корпорації розвитку «ВЭБ.РФ» до України про незаконний, на думку позивача, арешт на акції Промінвестбанку, який належав ВЕБ. РФ та подальший продаж Промінвестбанку.

Вказаним рішенням арбітражу Україну зобов’язали відшкодувати витрати, понесені в ході арбітражного розгляду.

Слід зауважити, що представництво інтересів Держави України у цій справі відповідно до норм чинного законодавства забезпечує Міністерство юстиції України.

Компанія Fishing Company S.A., Держрибагентство та Міндовкілля не є учасниками вказаного судового процесу.

“Предмет судового розгляду в цій справі, що розглядається Арбітражним інститутом торгової палати м. Стокгольм, жодним чином не пов’язаний з діяльністю компанії Fishing Company S.A., не стосується її майна та акцій. Відтак твердження деяких осіб, зокрема адвоката компанії Fishing Company S.A. пана Касьяненка, про обізнаність керівництва Держрибагентства та Міндовкілля про можливий наявний ризик арешту акцій компанії є безпідставними та такими, що не відповідають дійсності”, – говориться у повідомленні.

Ініціатива стосовно накладення арешту на акції компанії Fishing Company S.A. належить виключно російській державній корпорації розвитку «ВЭБ.РФ» з огляду, зокрема, на відмову українських судів визнавати і надати дозвіл на виконання рішення Надзвичайного арбітра Арбітражного інституту Торгової палати м. Стокгольма (м. Стокгольм, Швеція) від 28.08.2019 у справі № 2019/113 про вжиття забезпечувальних заходів (ухвала Київського апеляційного суду від 07.09.2020 у справі № 824/178/19).

“Вважаємо, що такі висловлювання направлені на дестабілізацію ситуації в галузі рибного господарства та попереджаємо про недопустимість таких дій, а також про відповідальність, визначену законом про захист честі і гідності громадян, якими є посадовці, про яких йдеться у таких статтях”, – додали у відомстві.

Back to top button