Україна

На тлі Курська. На Донбасі ЗСУ важкоСюжет


На тлі Курська. На Донбасі ЗСУ важко

Ситуація на східному фронті, зокрема в районі Красногорівки, Часового Яру та інших ділянок Донбасу, залишається надскладною для ЗСУ.

 
Курська операція ЗСУ триває вже десять днів, але поки що одне з її ключових завдань – змусити Росію перекинути війська з інших ділянок фронту – не виконано. Ситуація на східному фронті, зокрема в районі Красногорівки, Часова Яру та інших ділянок Донбасу, залишається надскладною для ЗСУ. Тут українські війська в рази поступаються росіянам чисельністю живої сили та боєприпасами, а терміни перебування військових ЗСУ в окопах іноді розтягуються на місяці, пише американське видання The Wall Street Journal.
 
Небезпечний наступ на Донбасі
 
Наразі росіяни просуваються до Покровська, важливого логістичного центру ЗСУ. “Для України втрата Покровська означала б перерізання критично важливої ​​артерії постачання військ, що воюють на північному сході від цієї ділянки фронту – включаючи розташоване на висотах місто Годин Яр, яке є ключовим для контролю над регіоном”, – пише видання. 15 серпня місцева влада Покровська вже закликала мирних жителів евакуюватися.
 
Узагальнюючи свої бесіди з командирами українських підрозділів, журналісти WSJ констатують, що за їхніми словами ситуація на сході України влітку погіршилася — “без будь-яких ознак того, що російські сили пом’якшують тиск” після початку Курської операції. Зокрема силам ЗСУ на східному фронті досі не вистачає артилерійських боєприпасів: місцями Росія має перевагу 10:1. Окрім того, росіяни знешкоджують українські безпілотники засобами радіоелектронної боротьби. Але найбільшою проблемою на східному фронті, як кажуть українські офіцери, є нестача людей.
 
Перекидання підрозділів
 
Росія почала перекидати окремі підрозділи з України, щоби відреагувати на ситуацію в Курській області. Проте ті типи підрозділів, які передислокують окупанти, а також локації, звідки їх переміщують, є вагомим показником того, що військове командування РФ все ще надає пріоритету поточним наступальним операціям на сході України, наголошують в ISW.
 
Аналітики ISW також наводять інформацію від CNN та високопоставлених джерел телеканалу про те, що російське командування передислокувало кілька підрозділів «розміром з бригаду» та чисельністю не менше 1000 осіб кожне з неуточнених районів Курської області. При цьому два джерела, знайомі з даними західних розвідок, заявили, що росіяни поки не переміщають більших і краще підготовлених елементів з України до Курської області. Одне з джерел припустило, що причиною відсутності значних російських передислокацій може бути той факт, що росіяни або тільки починають цей процес, або їм не вистачає сил для передислокації. Спікер Ради національної безпеки США Джон Кірбі також заявив, що Росія «не відмовилася» від військових дій на північному сході чи півдні України, де продовжуються активні бойові дії.
 
Коментуючи ці дані, ISW зазначає, що не бачив у відкритих джерелах підтверджених повідомлень про те, що РФ передислокує цілі бригади з України до Курської області, а спостерігав повідомлення про передислокацію лише частин російських полків до Курської області. Фахівці ISW продовжують оцінювати, що російське командування стягує окремі елементи російських нерегулярних підрозділів із Донецької області для реакції на операцію України у Курській області. Однак при цьому командування РФ, ймовірно, категорично проти виведення задіяних у боях військових підрозділів РФ із пріоритетних секторів фронту на Донбасі, зокрема через небажання втратити темп наступу РФ у Донецькій області.
 
 

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

10 − 2 =

Back to top button