Україна

На Тернопільщині під час весняно-польових робіт знайшли древній саркофаг

У Тернопільській області під час весняно-польових робіт знайшли древній саркофаг, вік якого може налічувати до 5 тисяч років. Про це повідомила директор Тернопільського обласного центру охорони та наукових досліджень пам’яток культурної спадщини, археолог Марина Ягодинська, передає 1NEWS, посилаючись на 112ua.

“Сільський голова Ридодубива Чортківського району повідомив, що під час весняно-польових робіт за селом у полі трактор зачепив і проламав кам’яну брилу, під якою виявилися отвір. У ньому побачили людський череп. Коли археологи прибули на місце знахідки, то виявили у землі частину кам’яної домовини-саркофагу із місцевого “червоного” каменю. Кришка, теж кам’яна, була частково проломлена під час оброблення землі технікою. Попередньо – це типове поховання часів або так званої комарівської культури, могильник “білопотоцького типу”, або культури кулястих амфор. Тобто, йдеться орієнтовно про IV тисячоліття до нашої ери”, – розповіла Ягодинська.

Разом з тим Марина Ягодинська зауважила, що найближчим часом вона планує виїхати на місце знахідки, де працюватиме група археологів. Експерти остаточно мають визначити вік саркофагу та дослідити людські рештки, що там зберігаються.

Нагадаємо, у грудні 2020 в Одесі під Приморським бульваром на глибині декількох метрів знайшли залишки стародавньої фортеці. Вчені припускають, що саме з неї й зародилося місто. Також серед знахідок є фрагменти кераміки, амфор і скіфського фаянсу.

Back to top button