Україна

На столичному ВДНГ побудують унікальний урбан-парк для вуличних культур

28 травня на столичному ВДНГ (Експоцентр України) стартують підготовчі роботи з облаштування унікального урбан-парку. Про це розповів заступник глави Офісу Президента Кирило Тимошенко, повідомляє 1News.

За його словами, урбан-парк у Києві буде створений у рамках програм «Велике будівництво» та «Здорова Україна», ініційованих президентом Володимир Зеленський.

«Щоб бути здоровими і займатись спортом, українцям не обов’язково купувати абонементи у фінтес-зали. Ми створюємо доступну, а головне цікаву та різноманітну інфраструктуру», – зазначив Тимошенко.

На ВДНГ з’являться:

  • бетонний скейт-парк;
  • майданчики для вуличних видів футболу, баскетболу, танців, воркауту й паркуру, клаймбінгу, дитячі урбан-локації;
  • столи для тенісу.

Тимошенко додав, що тут планують регулярно проводити батли та джеми вуличних культур. Усе – безкоштовно для відвідувачів.

«Майбутній урбан-парк — це частина концепції спортивного кластера на ВДНГ, який реалізується за підтримки Офіс Президента України. Вже точно знаю, що урбан-парк стане однією з улюблених локацій для киян. Особисто теж чекаю з нетерпінням. Він точно не залишить байдужим нікого – навіть тих людей, які ніколи спортом не займалися», – зауважив заступник глави Офісу Президента.

В свою чергу прес-служба ВДНГ додає, що важливою частиною простору стане і Street Culture Hub, який об’єднає спільноту вуличних культур із різних міст України разом з відомими атлетами, артистами та різноманітними командами.

«Україна посідає останнє місце в Європі за глобальним індексом процвітання від інституту Legatum. Причина, зокрема, у нерозвинутій культурі масового спорту та браку якісної спортивної інфраструктури. Саме тому в Концепції розвитку ВДНГ на 40 років зафіксовано важливий напрям — створення можливостей для спорту й активного відпочинку. Ми відчуваємо власну відповідальність за те, щоб наші відвідувачі мали змогу якісно відновлюватися та надихатися, водночас зміцнюючи своє здоров’я — саме тому починаємо формування масштабного спортивного кластера. Упевнений, що проєкт стане прикладом та драйвером цілої галузі в Україні. Круто, що держава, зокрема Президент, підтримує такі стратегічно важливі проєкти. Тим паче що засади молодіжної політики тепер закріплено на законодавчому рівні», — Євген Мушкін, генеральний директор Національного комплексу «Експоцентр України».

Майбутній урбан-парк — це частина концепції спортивного кластера, що з’явиться на ВДНГ. Його розробленням займається компанія із трансформації міських просторів Big City Lab разом зі співавтором концепції розвитку ВДНГ — литовським урбаністом Тадасом Йонаускісом.

Концепцію урбан-парку розробляє команда Street Culture під керівництвом Єгора Матюхіна та архітектори вуличних культур з Urban Reform — Олександра Нарижна і Анастасія Палій. Разом вони вже створили три урбан-парки та багато архітектурних концепцій вуличних культур у Харкові.

Back to top button