Україна

Уряд запроваджує держрегулювання цін на газ: названо максимальний тариф

Кабінет міністрів України вводить граничну ціну на газ, яка збережеться до закінчення опалювального сезону або карантину. Про це на засіданні Уряду заявив прем’єр-міністр Денис Шмигаль, повідомляє 1News.

За його словами, максимальна ціна на газ для населення буде встановлена на рівні 6,99 гривень за кубічний метр.

«Деякі облгази сьогодні продають газ по 10 гривень і вище. Тому це суттєве зменшення – на 30% – для українців. Якщо нічого не робити, то в наступному місяці може зрости до 12 гривень», – зазначив прем’єр.

Шмигаль доручив Міненерго, Мінекономіки і Мін’юсту невідкладно підготувати проект постанови про введення регулювання ціни на газ до кінця карантину.

Це рішення попередньо погодили на нараді у президента Володимира Зеленського.

За словами виконуючого обов’язки міністра енергетики Юрія Вітренка, це рішення повинно бути введено і повністю запрацює вже з лютого.

«Можу сказати, що, за нашими даними, середня ціна на газ в Україні в січні була вища, ніж 9600 гривень. Відповідно, ціна буде знижена – в середньому для населення України – до 6999 гривень», – сказав Вітренко.

«Крім цього, є низка рішень щодо цін за розподіл газу – так звана абонплата. Також ми пропрацювали це з профільним комітетом, депутатами Верховної Ради – будемо просити про прийняття відповідного законопроекту, і зниження ціни у сфері розподілу газу, і зменшення цієї абонплати», – додав Шмигаль.

Також прем’єр згадав питання тарифів про розподіл газу. За його словами, НКРЕКП починає перевірку усіх газопостачальників, які мають найвищі тарифи.

Також Шмигаль доручив Міфіну та Мінсоцполітики спрямувати субсидії для тих, хто використовує електроенергію для опалення.

«3,1 млн домогосподарств в Україні отримують субсидії, середній розмір 1600 грн», – додав він.

В Офісі Президента також прокоментували запровадження держрегулюванні тарифу на газ. Там зауважили, що ринкові ціни на сьогодні завеликі, особливо якщо зважати на пандемію.

«На нараді після тривалого обговорення було ухвалене рішення про зменшення ціни на газ нижче ринкової. Це означає зниження в платіжках людей на понад 30%», – додали в ОП.

Нагадаємо, вчора в.о. міністра енергетики запропонував формулу, завдяки якій ціна на газ для вразливих споживачів можуть бути знижені на 44%.

Back to top button