Україна

На окупованих територіях довели понад 100 фактів лінгвоциду


На окупованих територіях довели понад 100 фактів лінгвоциду

Окупувавши частину України, росіяни, окрім геноциду проти народу, перейшли і до витіснення української мови.

 
На тимчасово окупованих територіях України виявлено та доведено понад 100 фактів лінгвоциду – цілеспрямованої заборони та утисків української мови. Про це на брифінгу у Медіацентрі Україна-Укрінформ повідомив Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремень.
 
“Таких фактів ми зібрали понад 100, які доведені, з відео-, аудіо файлами. Це стосується зовнішньої реклами, освітнього процесу, діяльності окупаційної влади, телебачення, радіомовлення, так званих пересувних зомбо-скриньок та інше”, – сказав Кремень.
 
За словами мовного омбудсмена, інформація про факти лінгвоциду на тимчасово окупованих територіях, як і минулого року, так і цього року, збирається з відкритих джерел – Інтернет-ресурсів, газет, повідомлень у соцмережах, Telegram-каналів, повідомлень міських голів, керівників обласних ВДА. Це стосується Сумської, Чернігівської областей, Маріуполя, Мелітополя тощо.
 
“З точки зору правоохоронних органів потрібен заявник, який наживо, письмово дасть згоду на надання такої інформації. У нас є співпраця з правоохоронними органами, які зацікавилися цією інформацією, і ми допомагаємо їм, щоб кожен громадянин України, який зазнав переслідувань або за мовною ознакою, що кваліфікується за статтею 161 Кримінального кодексу України, або за іншими статтями, став свідком. І це, зрештою, допоможе узагальнити всі матеріали, які можуть піти далі і в міжнародні інстанції в тому числі”, – сказав Кремень.
 
Утиски українців за мовною ознакою на тимчасово окупованих територіях, порушення мовних прав громадян є одним із елементів геноциду українського народу, який проводиться Росією.
 
Нагадаємо, Тарас Кремень вже звертався до громадян звільнених ЗСУ сіл та міст із проханням надсилати матеріали про відомі факти лінгвоциду.
 
 
 
Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/ua_1news

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button