Україна

На окупованих територіях Донбасу масово закривають заклади освіти, – Омбудсман

Окупаційні адміністрації на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей за вказівкою РФ закривають заклади освіти: школи, профтехучилища, технікуми та виші. Про це 1News повідомила прес-служба Уповноваженого ВРУ з прав людини Людмили Денісової.

Як інформують Уповноваженого правозахисні організації, у 2021 році на тимчасово окупованих територіях будуть закриті та оптимізовані Свердловський професійний будівельний ліцей, Свердловський коледж кулінарної майстерності, Стаханівський педагогічний коледж, Луганський професійно-технічний коледж, Коледж технологій та дизайну та Коледж Луганського державного педагогічного університету, Ясинуватський коледж Донецької академії управління та інші.

У містах Луганськ, Антрацит, Слов’яносербськ, Красний Луч, Свердловськ будуть закриті 5 шкіл, ще 3 – реорганізовані.

«Це призведе до порушення права на освіту дітей, які проживають на тимчасово окупованих територіях і не мають можливості виїхати на підконтрольну Уряду України територію. З метою продовження навчання вони змушені будуть діставатися до навчальних закладів в інших населених пунктах, подекуди за десятки кілометрів», – наголосила Людмила Денісова.

Уповноважений ВРУ з прав людини закликала Моніторингову місію ООН з прав людини в Україні та Спеціальну моніторингову місію ОБСЄ в Україні відреагувати на факти порушення прав дітей на освіту з тимчасово окупованих територій Луганської та Донецької областей.

Back to top button