Україна

На об’єктах Міноборони почнуть впроваджувати енергосервіс

Міноборони стало одним із перших міністерств, з яким Держенергоефективності уклало Меморандум про партнерство у сфері енергосервісу. Про це розповів глава Держенергоефективності  Сергій Савчук, повідомила 1News прес-служба відомства.

Зазначається, що у 2018 році Держенергоефективності ініціювало співпрацю із центральними органами виконавчої влади (ЦОВВ) для реалізації ЕСКО-проектів саме у державних закладах.  Зокрема було сформовано базу, яка, крім 13 тис. бюджетних установ, тепер налічує ще близько 4 тис. об’єктів ЦОВВ, які вже можуть оцінювати ЕСКО-інвестори для реалізації енергоефективних проектів.

У співпраці з Держенергоефективності Міноборони узагальнено та оприлюднено на своєму сайті інформацію щодо енергоспоживання 330 потенційних ЕСКО-об’єктів, які можуть зацікавити інвесторів.

«За цими об’єктами вже можна укладати ЕСКО-договори через Систему електронних публічних закупівель «PROZORRO». Розроблений спільно з Держенергоефективності спеціальний модуль для «PROZORRO» у рази пришвидшив поширення енергосервісу в країні. Фактично за півроку оголошено понад 400 ЕСКО-тендерів, після завершення яких вже укладено 148 договорів на суму близько 123 млн гривень», – пояснив Савчук.

Переваги механізму ЕСКО-контрактів полягає у тому, що інвестор бере на себе усі фінансові та технічні ризики енергоефективного проекту і зацікавлений у якості проведення робіт, щоб досягти максимальної економії енергоспоживання. Від цього показника залежить повернення його інвестицій.

Радник Голови Держенергоефективності Олексій Корчміт, у свою чергу, підкреслив основну перевагу енергосервісу: «Спеціально створений ЕСКО-модуль в системі «PROZORRO» оцінює пропозицію інвестора не за найменшою ціною, як при стандартних закупівлях товарів, робіт чи послуг, а за найвищим показником ефективності енергосервісного договору. Цей показник є інвестиційною оцінкою привабливості проекту для замовника – бюджетної установи».

Тож, саме завдяки енергосервісу на об’єктах, підпорядкованих Міноборони, можна впровадити необхідні заходи з енергоефективності, не залучаючи бюджетні кошти. «Результатом стане суттєве  зменшення енергоспоживання та заощадження на витратах на комунальні платежі, а також підвищення комфорту перебування у приміщеннях та подовження життєвого циклу будівель», – додає Держенергоефективності.

Back to top button