Україна

На Хрещатику реставрують центральний гастроном

Департамент охорони культурної спадщини розглянув і погодив реставрацію пам’ятки архітектури та містобудування місцевого значення на вул. Хрещатик, 40/1, інформує 1NEWS з посиланням на прес-службу КМДА.

Відповідне погодження підписане директором Департаменту Олександром Никоряком.

“Департамент охорони культурної спадщини розглянув питання щодо погодження “Проекту першочергових протиаварійних робіт на пам’ятці архітектури та містобудування місцевого значення на вул. Хрещатик, 40/1″ і, діючи в межах наданих повноважень, за умови дотримання вимог чинного законодавства та інших діючих нормативно-правових документів, цим листом погоджує реставраційну частину наданого проекту”, – йдеться у листі.

Як зазначається, дозвіл на проведення робіт необхідно отримати у Департаменті охорони культурної спадщини. У разі необхідності, дозвіл на проведення будівельних земляних робіт, зокрема робіт із прокладання інженерних мереж, отримати у Міністерстві культури.

“Уже невдовзі будуть розпочаті протиаварійні та реставраційні роботи. Таки є соціально відповідальні представники бізнесу, яким не байдуже наше місто, наше історичне і культурне надбання. Я би радив поквапитися й іншим приватним власникам пам’яток. Оскільки невдовзі Верховна Рада посилить відповідальність за доведення до руйнації пам’яток, і штрафами у півтори тисячі гривень вже не відбутися”, – зазначив Никоряк.

Як відомо, 19 червня 2018 року Верховна Рада ухвалила у першому читанні законопроект №8202 “Про внесення змін до деяких законів України з питань удосконалення системи охорони культурної спадщини”.

Зміни були ініційовані та запропоновані Київською міською державною адміністрацією.

Серед іншого, законопроектом передбачено введення відповідальності за завдання шкоди не лише пам’яткам, але і щойно виявленим об’єктам культурної спадщини та їхнім частинам; збільшення штрафів за доведення пам’яток до руйнації із 17 тис. – 170 тис. грн до 85 тис. – 255 тис. грн, а за повторне порушення – накладатимуть штраф у 340 тис. грн.

Також пропонується започаткувати можливість викупу пам’ятки у комунальну власність. Наразі ж пам’ятка навіть місцевого значення може бути викуплена виключно до державної власності, що гальмує наведення ладу у сфері охорони та збереження об’єктів культурної спадщини.

 

Back to top button