Україна

На Хортиці триває масштабна реконструкція: дивіться якою стане туристична перлина Запоріжжя

Острів Хортиця стане сучасним і доступним туристичним об’єктом для всіх відвідувачів, зокрема літніх людей, батьків з дитячими візочками, людей на кріслах колісних тощо. Про це йшлося під час поїздки на Хортицю першої леді Олени Зеленської та заступника керівника Офісу Президента України Кирила Тимошенка, повідомила 1News прес-служба Офісу Президента.

Як зазначила перша леді, острів має стати туристичним «магнітом», що притягує тисячі відвідувачів, адже Хортиця – одне з українських місць сили українців з унікальним історико-культурним кодом, особливою енергетикою та неймовірними краєвидами.

«Ця велика сила та невичерпна енергія мають бути доступними для всіх без винятку. Острів стане першим в Україні безбар’єрним туристичним об’єктом, де філософія безбар’єрності буде розкрита в різних сенсах – від інклюзивного ландшафтного підйому до сучасної організації музейного простору», – розповіла Олена Зеленська.

Участь у зустрічі також взяли представники маломобільних груп населення: літні люди, особи з інвалідністю та батьки з маленькими дітьми. Ще на початку літа, до старту оновлення знакових об’єктів на Хортиці, вони збиралися, щоб висловити побажання та зауваження щодо концепції перетворень на острові. А сьогодні разом з першою леді та іншими учасниками заходу відвідали будівельні майданчики й переконалися, що оновлення відбувається з урахуванням усіх норм доступності. Наприклад, цим нормам відповідає стежка, що веде на пагорб з оглядовим майданчиком, а на кожних 0,8 м висоти облаштовані зупинки для перепочинку відвідувачів.

На острові триває розбудова елементарної інфраструктури: стоянок, санітарних пунктів, вказівників – щоб прогулянка Хортицею була не лише цікавою, а й зручною. Тут з’явиться суспільний простір «Козацьке коло», де проводитимуть тематичні фестивалі, концерти й форуми. Також буде здійснено реконструкцію Музею історії запорозького козацтва, який нарешті відповідатиме всім нормам фізичної доступності та враховуватиме потреби аудиторії з ментальними порушеннями.

«Безбар’єрність острова Хортиця – це великий комплекс заходів, спрямованих на те, щоб усе працювало. Від айдентики до звичайних вказівників. Все має бути зрозумілим і комфортним. І саме в такий спосіб відбуваються перетворення на острові – ми всі в цьому сьогодні переконалися. Філософія безбар’єрності Хортиці в тому, щоб острів ділився своєю силою з усіма – постійно, легко й усюди», – переконана дружина Президента України.

Олена Зеленська наголосила, що врахування думок громадськості та експертів у процесі перетворень є найважливішим. Адже гасло «Нічого для нас без нас» – ключове у створенні безбар’єрного простору.

«Всі перетворення здійснюються з урахуванням побажань та зауважень кожного. Острів Хортиця, де буде збережено всю історико-культурну спадщину, стає сучасним і комфортним простором для всіх», – зазначила перша леді.

«Відродження Хортиці – ініціатива Президента України Володимира Зеленського, яка реалізується під його особистим контролем та перебуває в пріоритетній зоні відповідальності заступника керівника Офісу Президента й координатора Національної програми «Велике будівництво» Кирила Тимошенка. Він неодноразово заявляв, що мета програми – за кілька років комплексно оновити 150 об’єктів культурної спадщини», – зазначає прес-служба.

«В Україні справді багато пам’яток, які вражають і українців, і іноземних туристів: палаци, картинні галереї, музеї та інші визначні місця. Але більшість з них – у катастрофічному стані. Ми зобов’язані врятувати їх, зберегти, відновити якнайшвидше. А крім того – зробити якісну інфраструктуру навколо них. Щоб уже за кілька років подорож історичними місцями України викликала захоплення та щиру гордість за нашу країну», – наголосив Кирило Тимошенко.

Back to top button