Події

Розслідування ракетних атак по українських нафтобазах та встановлення збиткі…

Розслідування ракетних атак по українських нафтобазах та встановлення збитків для довкілля – в Офісі Генпрокурора обговорили можливість долучення французьких експертів

????Заступник Генпрокурора Вікторія Літвінова зустрілася з представниками Національної жандармерії Франції, які з візитом перебувають в Україні.

????Обговорили документування ракетних атак по українських нафтобазах, що завдають жахливих наслідків для довкілля. Цинічні обстріли збройних сил росії розслідуються як екоцид та порушення законів і звичаї війни.

????Удари країни-агресора по об’єктах підвищеної небезпеки призводять до забруднення як атмосферного повітря, так ґрунтів та підземних вод.

????Заступник Генпрокурора повідомила, що наразі задокументовано понад 25 ракетних обстрілів нафтобаз на території України. Лише за минулий тиждень додалося два напади на такі об’єкти – на території Харківської області.

???? Сьогодні ми повинні довести усьому світу довготривалі, широкомасштабні та серйозні наслідки збройної агресії росії для довкілля. Потрапляння важких металів в підземні води завдає шкоди цілому регіону і впливає на здоров’я людей, – наголосила Вікторія Літвінова.

????Вона зазначила, що наразі Офіс Генпрокурора потребує допомоги у проведенні ряду спеціалізованих досліджень для встановлення ступеню забруднення підземних вод. Для цього необхідно виконати бурові роботи з використанням спецтехніки та обладнання.

????На зустрічі радник Генпрокурора Максим Попов, керівник Спеціалізованої екологічної прокуратури Офісу Генпрокурора Борис Індиченко та начальник профільного відділу СЕП Богдан Мазурок представили один із кейсів воєнних злочинів проти довкілля – знищення у березні 2022 року нафтобази у Фастівському районі на Київщині.

????Вони детально поінформували про проведені прокурорами спільно з екологами та іншими фахівцями огляди місць ураження, забори ґрунту та води, експертизи, інші слідчі дії.

????Делегація разом з представниками Офісу Генпрокурора відвідали один зі стратегічно важливих об’єктів та на власні очі побачили наслідки ворожої атаки.

БІЛЬШЕ

Back to top button