Україна

На Харківщині намагаються не допустити потрапляння нафтопродуктів у річку


На Харківщині намагаються не допустити потрапляння нафтопродуктів у річку

Зараз неможливо спрогнозувати, скільки часу знадобиться на всі роботи з зупинки забруднення та очищення води.

Заступник очільника Харківської обласної військової адміністрації Євген Іванов повідомив, що в області намагаються не допустити потрапляння нафтопродуктів у річку Сіверський Донець після удару РФ по нафтобазі в Харкові 9 лютого. В області чекають обладнання, яке застосовують на морі під час розливів з танкерів, передає Укрінформ.

“Розроблено механізм припинення та блокування водного потоку річки Уди, що і буде зроблено протягом завтрашньої доби в місці, яке найбільш оптимально для цього підходить. Таке місце визначено. Триває доставка в нашу область необхідних компонентів. Це засоби портової інфраструктури, які використовують при витоках нафти або нафтопродуктів з танкерів. Це морська тематика, і ми будемо ці засоби залучати. Починаємо працювати з сорбентами й іншими засобами, хімічними, які будуть відновлювати водну структуру. Алгоритм є, він десятиріччя відпрацьований, нічого кращого в принципі не існує. Відновлення можливе майже до 100% стану, який був до забруднення, якщо все правильно та вчасно зробити”, – розповів Іванов.

Він додав, що зараз неможливо спрогнозувати, скільки часу знадобиться на всі роботи з зупинки забруднення та очищення води.

“Ми не розуміємо, навіть скільки точно витекло нафтопродуктів через ґрунтові води. Ми знаємо, що більше 3 тис. тонн всього вивільнилося з бази, але ми не знаємо, скільки з цього фактично знаходиться в річці”, – зазначив посадовець.

За його словами, нафтопродукти ще не потрапили до Сіверського Дінця. Заходи в межах Харкова, які проводилися в першу добу після витоку, ненадовго стримали забруднення, та нафтопродукти пішли далі по річці.

Основні стаціонарні роботи після доставки всього необхідного проведуть на Удах між Харківським і Чугуївським районами, ближче до Змієвської громади.

“Це надзвичайна ситуація, на яку обласна адміністрація разом з профільними службами, екоінспекцією, ДСНС реагує відповідно та невідкладно. Згодом, коли буде локалізація, матимемо всі аналізи, буде визначено статус цієї ситуації”, – заявив Іванов.

Нагадаємо, у Харкові під удар російських окупантів потрапила нафтобаза. Під час влучання стався витік палива. Воно спалахнуло, ця вогняна суміш охопила чотири вулиці.

В одному з житлових будинків загинула ціла сім’я – чоловік з дружиною та троє їхніх дітей. 

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button